pigenlina

Hola!

Publicerad 2014-09-30 17:07:08 i Allmänt

Nu står jag och väntar på bussen som ska ta mig till mitt 13:e arbetspass på rad. Imorgon blir det nummer 14, men var inte oroliga. Sprider man ut det på de fem veckor jag har varit här blir det fem dagar i veckan. Jag har bara jobbat igen den tunnare jobbperioden som var i början. Idag ska jag till en barnehage en kvarts bussresanse från stan. Tack vare mitt jobb som vikarie får jag se hela Bergen, både centralt och perifert. Det är kul! När jag slutar kl 16, ska jag åka hem och börja packa. På onsdag kväll efter jobbet åker jag nämligen till Sverige! Planen är att sova i Uppsala till fredag, och på fredag när Ole kommer sover vi hos Ebba och Ludde. Det ska bli supermysigt! Jag längtar så mycket till dopet och allt därtill. 
Igår klippte jag ut massa "mega cards". Tanken är att jag kan sitta och förhöra mig själv på spanska ord på bussen. Adios! 


Best of Olelina

Publicerad 2014-09-29 15:47:04 i Allmänt

Jag blev så inspirerad av Pillans senaste blogginlägg att jag måste göra ett likadant. Best of 2,5 år med Olelina! När Ole fick höra vad jag var igång med sa han att vi inte hade förändrats så mycket under åren. Vad säger ni?
Sommaren 2012
Sommaren 2013
Sommaren 2014
 
 

Oli och Evi

Publicerad 2014-09-28 20:34:49 i Allmänt

Tiden går fort när man har roligt, och ikväll åker Ole tillbaka till Stavanger. I eftermiddag ska vi passa på att umgås, och kanske gå en eftermiddagstur. Han åker inte förrän vid halv tio, så det är massa tid kvar, som tur är. Igår gick vi en liten runda på stan och kollade efter doppresenter till Gus, innan vi åt upp tacoresterna och begav oss till en rockbar där vi satt utomhus, drack öl och lyssnade på musik. Idag har jag jobbat fram till kl 14. Nu utnyttjar jag vänta på buss-tiden till att blogga. Det gäller att vara tidseffektiv så att jag hinner tillbringa mest möjlig tid med den här killen.


Vattentätt

Publicerad 2014-09-27 06:55:19 i Allmänt

Nu är Ole äntligen här, och igår hade vi en riktigt norsk-svensk fredag med tacos, lösgodis och solsidan. Just vad jag har längtat till efter dagar av jobb. Igår var jag på dagis och idag väntar äldreboendet. Det sköna med att jobba på dagis är klädseln. Jag klär mig regntätt från topp till tå och inget kan hindra mig från att gå utanför dörren. Det är superbekvämt! Igår upptäckte jag att Oles gröna termo/regnbyxor passar mig. Perfekt! Delad glädje är dubbel glädje. Det bästa med äldreboendet är all humor som de gamla bär på och kaffe med grädde i. En underskattad kombination! 
Regnjacka på...
Säker från topp till tå...12 timmar senare

Publicerad 2014-09-25 22:01:21 i Allmänt

Idag har jag jobbat både i barnehage och på äldreboende. Det blev 8 + 4 timmar, eftersom jag hjälpte en arbetskompis som ville sluta tidigare. Nu är jag ganska trött, men dagen har ändå gått väldigt fort. Imorgon kommer Ole lagom till jag är klar på jobb. Jag ska till samma barnehage imorgon som jag var på idag. Längtar efter den här gullplutten och glädjer mig massor till dopet!


Längtar efter Ole

Publicerad 2014-09-24 19:22:14 i Allmänt

I helgen kommer Ole till Bergen, efter att ha varit i Stavanger några veckor. Ole är där på klinik och tar extravakter på helger och kvällar. Nu är det min tur att få umgås med Ole och jag längtar massor. Vi ska se fotboll på pub, gå turer och kosa oss. 


Full fart framåt

Publicerad 2014-09-23 20:25:50 i Allmänt

Jag har redan varit i Bergen i över en månad, tänk vad tiden går fort! Det känns i och för sig som år och dagar sedan jag hälsade på Ole i lägenheten (nu är det tvärtom, han kommer och hälsar på mig), och jag oroade mig över att få för lite vakter (tvärtom igen, den här veckan jobbar jag 7 av 7 dagar). Allt löser sig, som Timbuktu skulle ha sagt. Den här veckan har jag jobbat på en "naturbarnehage" uppe på Fløyen. Det innebär att barnen tar Fløyenbanan upp på toppen varje morgon och tillbringar hela dagen utomhus. Idag åt vi potatismos gjord på egenodlade potatisar till lunch. Alla barn hade tagit med sig en potatis hemifrån och sått den i grönsakslandet tidigare i år. Sedan var de med och skördade potatisen. Det  svåraste är inte att hålla styr på alla barn, utan på alla japanska turister som tar kort på barnen när de går från banan till barnehagen. Vissa människor saknar gränser. Det känns absurt att uttala orden "no photos please" och "do not touch the children" till vuxna människor. På torsdag och fredag ska jag jobba i en barnehage vid Brann stadion (Bergens hemmaarena) och i helgen blir det Bergen Røde Kors Sykehjem. Jag känner att jag har lärt mig så mycket redan, om både barn, gamla och arbetskamrater. Framförallt kommer jag aldrig att vara rädd för att gå till en ny arbetsplats. Det gör jag ju var och varannan dag!


Liv i Bergen

Publicerad 2014-09-22 16:41:16 i Allmänt

Den här helgen har jag haft besök av Livi. Hon kom till Bergen i fredags, möttes upp av Henrik och tillsammans gick dom till mig där vi åt tacos, kex och choklad. På lördagen hade vi planerat in en tur till Ulriken, och dit gick vi även om det spöregnade. Alla blev dyngsura och kalla, men lite kaffe på toppen och en dusch på botten gjorde oss varma igen. Idag fikade vi på Starbucks i stan och spelade kort hos Henrik. Det var supermysigt med besök och jag hoppas att Livi kommer snart igen! 
Tacokväll!
Tjejkväll!
Blött på toppen. Livis byxor var ljusgrå när vi startade.
Bergen by!


Besök!

Publicerad 2014-09-19 15:55:26 i Allmänt

Nu väntar jag på mitt första besök här i Bergen. Liv Kristin, Oles yngsta syster ska komma till Bergen, och ikväll ska hon, Henrik (näst äldst, bor också i Bergen) och jag äta tacos och mysa. Imorgon ska vi gå på tur, innan jag börjar jobba kl 16. Det blir en riktigt kul helg! På tal om att mysa... Den här bilden fick jag av Björn och jag tycker att den är så underbar att den förtjänar en plats i bloggen. Mysigt är det också att Gustav har börjat kommentera i bloggen. Det gillar jag skarpt!


Barnehage

Publicerad 2014-09-18 17:49:08 i Allmänt

Idag jobbade jag på dagis för första gången via vikarservice. Det var hur mysigt som helst och jag passade på att kramas och mysa lite extra eftersom jag är ensam i Bergen (Ole är ju på klinik i Stavanger!). Nästan alla barn hade utländsk härkomst och var tvåspråkiga, vilket bara gjorde dom ännu sötare. Love it! Nu ska jag utnyttja solen in i det sista och ta en löptur upp till Fløyen. Om jag inte tömde ut alla mina krafter på dagiset lär jag ju göra det nu. 6 km ren uppförsbacke väntar!
Grattis Andreas som har anmält sig till Maraton. Kanske du vill komma till Bergen och löpa Fløyen upp med mig?


Ut på tur, aldrig sur

Publicerad 2014-09-17 19:43:49 i Allmänt

Idag har det varit en riktigt bra dag! Den började hos vikarservice, där jag lämnade in polisattest och arbetskontrakt. Nu är jag klar för att jobba på dagis och börjar redan imorgon. Spännande! Efter vikarservice gick jag in på en sportbutik för att köpa en ryggsäck, men kom ut med långt fler varor än det. I tillägg till Bergansryggsäcken köpte jag en fjällrävenjacka (abisko hybrid), ett par långa vandrarbyxor och en Kari Traa-fleece att ha under jackan om det blir kallt. Alla kläder kan jag ha både i Bergen och med på sydamerikaresan. Totalt landade priset på 1400 istället för det dubbla 2800. Nice price! Sedan invigde jag den nya ryggsäcken med en powerwalk längs Tarleböveien och åt lunch vid sjön som vägen slutar vid. Det var härligt att sitta lutad mot ett träd, dricka kaffe och läsa i en bok.
Utsikten längs vägen är fantastisk!
Mamma säger att jag borde få betalt för all reklam jag gör för Bergen, men seriöst. Här hade jag kunnat bo!
Termosen fick också följa med!Stoltzekleiven

Publicerad 2014-09-16 21:48:02 i Allmänt

På torsdag ska jag och min italienska granne Andrea bestiga ett av Bergens sju byfjäll, nämligen Sandviksfjellet, som ligger ganska nära mitt jobb. Därifrån kan vi se ut över Bergen från "andra sidan" än vad vi brukar från Fløyen och Ulriken. Det finns (som alltid i Bergen) flera vägar upp, men eftersom Andrea har skola på eftermiddagen tar vi de populära trapporna upp, som många kvinnor använder till rumpträning a la Maria Montazami style. Vägen upp består som sagt av 900 trappsteg och en stenlagd turstig och kallas Stoltzekleiven. En bra förmiddagstur med lunch på toppen! Nu sitter jag på bussen hem från en aftonvakt på palliativ avdelning. Imorgon är jag ledig och det är sagt att det ska bli sol. Härligt!


Arbetsvecka

Publicerad 2014-09-15 08:41:27 i Allmänt

Hej hopp! Nu har jag vaknat upp till en ny regering efter min enmanna-valvaka igår. Jag tyckte att Reinfeldt borde ha vunnit, och F! kommit in i riksdagen, så det blev ett ganska dåligt resultat för mig. Ikväll ska jag jobba igen. Har fått kvällsvakt på palliativ avdelning för första gången. Det känns bra, för då har jag chansen att få mer vakter. Just nu är jag inne i ett bra flow med jobb fem dagar i veckan. Nu har jag fått min polisattest från Sverige (tack för hjälpen mamma) och kommer snart börja jobba på dagis också. Jag har också fått hem en arbetsbekräftelse, ett arbetsintyg och ett arbetsbetyg från McDonalds. Ska dokumentera alla mina jobb efter 18-års ålder för att få så bra lön som möjligt. Jonas från donken hade skrivit väldigt fina ord. Snacka om genomfört! 
Är det bara jag som tycker att Pillan är sjukt lik mig på den här bilden? Kanske för att hon gör en crazy min...
Evelina och Karin?


Kulturnatten

Publicerad 2014-09-14 19:01:30 i Allmänt

I fredags var det kulturnatt i Bergen och Andrea och jag gick ner på stan för att kolla läget. Vi fick se konstutställningar med både Munch och Picasso, dans i centrum, vi var uppe i ett gammalt torn och avslutade med akttegning. Akttegningen var väldigt genomförd med en riktig kvinnlig modell, kolkritor och en vägledande konstnär. Efter akttegningen tog Andrea och jag en öl till latinamerikanska rytmer på Kafé Salaa. 
Andrea in action!
Akttegningen varade ca en timme. Först skulle vi teckna av kvinnan i fem olika positioner, varje position fick vi 30 sekunder på oss att teckna. Sen fem gånger en minut, fem gånger tre minuter, tre gånger fem minuter och till sist en gång på tio minuter. Det var riktigt kul och tiden flög fram. Vissa poser vr svårare än andra att få till.
En av Andreas teckningar:
Min 10-minutare:
Till något helt annat. Jag har köpt en termos, och idag testades den på toppen av Mount Ulriken. Betyg: fem av fem E:n. Den rymmer 0.5 liter och kostade 89 kr på Claes Ohlsson. 


Kulturnatt

Publicerad 2014-09-11 09:58:01 i Allmänt

Imorgon är det kulturnatt i Bergen, och jag ska såklart gå. Med mig tar jag Andrea, min italienska granne som hjälpte mig med internet igår. Jag hamnade i en knivig situation: min mobil hade fastnad i uppdateringsmodus, men jag var tvungen att få inloggningsuppgifter till internet via mobilen. Andrea stepped in, och lät mig låna hans mobil. Snällt! Jag har skrivit upp allt som låter extra intressant på kulturnatten. Det är omöjligt att gå på allt, eventet fyller fem sidor i tidningen! Högst upp på min lista står "akttegning under veiledning av kunstner". Jag visste inte vad akttegning var förrän jag googlade på det, och det visade sig vara nakenmåling! Spännande. Undrar hur det ska gå till. Andra saker som fick stå med på listan var cirkus, yoga disco, "kom og dans på torget", Munch under overfladen, latinokonsert och gladjazz. Bergen by bjuder även på konserter, rundvandringar och öppna museer. Det finns någonting för alla. Jag tror att det kommer bli en fantastisk fredag!
Akttegning:
GRATTIS CASS!

Publicerad 2014-09-10 09:42:29 i Allmänt

Idag fyller Cassandra 25 år, så jag vill gratta henne med ett långdistans HURRA från Bergen! I Danmark är det tradition att bli kanelad på 25-årsdagen om du är ogift, men vi svenskar brukar baka kanelbullar istället. Jag kan inte göra något av det åt min kära Cassandra, men jag kan ge henne ett bildspel med minnen! Jag är så glad över att ha fått Cassandra som vän. Hon får mig alltid att skratta, är spontan och älskar (precis som jag) mat. Det är henne jag har tvåmannafester med och dansar hela natten. Det är henne jag sitter brevid i bussen påväg till och från DM i cheerleading. Det är henne jag bakar julgodis med och går på acroyoga med. Här är hon, the amazing Cassandra!


Fløyen

Publicerad 2014-09-09 19:25:58 i Allmänt

Jag tröttnar aldrig på att promenera upp för Fløyen. För det första är det väldigt lätt, det är grusväg eller asfalterad väg hela vägen upp. Det går att ta sig upp oavsett dagsform. För det andra är det fantastiskt att sitta på toppen med en kaffe i handen och hela Bergen som utsikt. Det finns flera vägar upp, så det går att variera sig hela tiden. Nu har jag köpt en liten termos perfekt för alla framtida dagsturer. Den rymmer 0.5 liter, och är således perfekt för både en och två personer. 
Fløyens restaurant:
Bergen i bakgrunden:Våfflor, jobb och brev

Publicerad 2014-09-08 18:37:45 i Allmänt

Idag är det måndag, och jag är glad och lycklig efter en härlig helg med Ole. Vi har börjat med en tradition som heter "söndagsvåfflor". Den innebär, precis som namnet antyder, våfflor om söndagsmorgonen. Imorse ringde jag chefen på jobbet, som gav mig fem vakter (onsdag till söndag). Det känns som om jag äntligen får jobba så mycket som jag vill. Skönt! Det som gjorde den här måndagen ännu bättre var ett brev från Pillan. Hon och Linn hade köpt Bertie Botts bönor i alla smaker, och en chokladgroda till mig när de var i Norrköping. Vilken glädje att öppna det kuvertet! Inte bara för att jag älskar Harry Potter och för att chokladen var god, utan också för att allt var så genomfört. Adressen var skriven i illgrönt bläck, precis som Dumbledores brev i boken. Det värmer extra mycket att veta att mina bästa vänner har tänkt på mig när inte jag var med. Därför blev jag tårögd av att öppna brevet, eftersom det inte bara innehöll godis, utan även kärlek.
Söndagsvåfflor med Ole! I Norge äter man våfflor med brunost och hallonsylt.

Glad över att ha fått brev!
Bönor och choklad! Och där ser ni adressen om någon annan vill skicka brev ;)Løvstakken

Publicerad 2014-09-06 19:00:10 i Allmänt

Idag kryssade Ole och jag av ännu ett av Bergens sju fjäll, nämligen Løvstakken. Turen bjöd på fin utsikt, spännande egenkomponerade vägar och branta backar. Väldigt kul! Nu är vi trötta och mätta efter att ha ätit resterna från gårdagens afrikanska gryta. Dax att köpa lördagsgodis! 
Fotomodell-Ole med den gamla toppmarkeringen av sten som kännetecknar Løvstakken i bakgrunden.
Fin utsikt, även om det regnade lite.

Tarzan vilar i ett träd.Bilder till bloggen

Publicerad 2014-09-05 19:16:33 i Allmänt

När jag skriver blogginlägg brukar jag utgå från olika saker. Oftast skriver jag om vad som har hänt under dagen, men ibland saknas inspiration. Då brukar jag välja en random bild från mobilen och hitta på en historia kring den. Resultatet blir att jag tar lite bilder här och var, bara  för att ha ifall en sådan inspirationslös dag skulle dyka upp. Nu följer ett bildregn av sådana bilder som jag hittade på mobilen, men som inte kommit till användning än.
Bild 1: två sätt att äta  havregryn på. Oles skål till vänster, min gröttallrik till höger. Totalt ointressant.
Bild 2: uppladdning inför fjälltur. Alltför mycket ketchup för att se aptitligt ut.
Bild 3: skulle bara köpa smör...

Men idag hade jag ju faktiskt något att skriva om! Jag var på intervju för dagisjobbet och den gick bra. Jag börjar så fort polisattesten är framme. Det är mycket regler i Norge. Jag är väldigt nöjd över att ha skaffat ett extra jobb på bara en vecka, och firade segern med en glass i hamnen. Ett one man party så att säga. Tog såklart en bild till bloggen.
Ett aktivt liv

Publicerad 2014-09-04 12:41:10 i Allmänt

Jag tycker om att leva ett aktivt liv. Helst vill jag röra på mig varje dag, och bli riktigt svettig i alla fall 5 gånger i veckan.  Det gör att jag orkar mer, blir gladare och smartare. Än sålänge har jag inte fått en lika stor vänskapskrets i Bergen som jag hade i Odense, och då tackar jag Gud, mamma och pappa eller vem som nu är ansvarig för att jag faktiskt tycker att träning är riktigt kul. Med träning har du alltid något att göra! Såhär kan en träningsvecka i Bergen se ut för mig. 
* Ett löppass med styrka mitt i (4,5 km löp - styrka - 1,5 km löp).
* Ett löppass på 6 km = två varv runt vattnet (platt).
* Ett löppass på 7 km med upp- och nedförsbackar.
* En tur upp för Ulriken, eller promenad upp till Fløyen.
* 2 dagar vila.

Dock tror jag att min kropp fortfarande är lite ovan vid turer och framfotalöpning. Just nu känns högra lårets baksida lite stelt. Är osäker på vilken muskel det kan vara, eftersom smärtan är lokaliserad mitt på. Har Pillan och Björn något förslag? Tror det kan bero på överansträngning och eventuellt sträck. Jag upplever ibland att knät kan översträckas om jag råkar sätta ner foten i en liten grop. Känner andra framfotalöpare igen sig? Nu har jag i alla fall smort in med tigerbalsam och hoppas på att själva massagen och det ökade blodflödet hjälper.
Utsikt från Ulriken.
Jag och Ulrikstornet, som lyser om natten precis som Globen...

Bullar

Publicerad 2014-09-02 11:17:50 i Allmänt

Idag är jag som sagt ledig och har satt igång en bulldeg. Jag tänkte bestiga Ulriken och ta med mig en matsäck bestående av russinbullar, kaffe och frukt. Det tar ca en timme från dörr till topp, och även om det står "lätt" på vägbeskrivningen är turen ganska tung. Det kommer att bli många höga kliv för att ta sig upp. Vädret är fint och ska bara bli finare. Perfekt för en tisdagstur! En av sakerna jag såg fram emot med att flytta till Bergen var just friluftslivet och jag tycker att jag har varit bra på att utnyttja det hittills. Jag har hållit mitt löfte om en tur i veckan. 
Imorgon ska jag jobba och det ser jag fram emot! Jag trivs väldigt bra på sykehjemmet. Både personal och patienter är väldigt trevliga! Jag ser också fram emot vikariatet på dagis, och har även en intervju på restaurant inplanerad (vet dock inte när än). Idag fick jag också erbjudande om att jobba på julbord i november och december. Jag har inget emot att fylla dagarna till max, det är ju det jag vill. Tanken är att en dag kan se ut såhär: sykehjem/dagis på dagen och restaurant på kvällen. 


Jobb och fajitas

Publicerad 2014-09-01 16:19:22 i Allmänt

Livet rullar på här i Bergen. Idag var jag ledig och passade på att göra lite nyttiga saker - träna, städa och söka extrajobb. Jag vill ju jobba så mycket som möjligt här i Bergen, och av den anledningen ska jag på intervju för ett vikariat på dagis. Det hade varit spännande att jobba med både stadens äldsta och yngsta invånare! Innan dess är det två jobbdagar som väntar. Ole är i Stavanger på klinik, och även om lägenheten är liten så saknar jag honom. Jag försöker ändå att mysa till det med god mat, tända ljus och svenska tv-program. Idag åt jag till exempel fajitas. 


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela