pigenlina

Sträck ut din hand

Publicerad 2015-02-25 22:16:44 i Allmänt

Ole och jag börjar att få en vardag här i La Paz. Såhär kan en vanlig dag se ut. Uppstigning klockan 08:00, därefter frukost och spanskaläxor fram till klockan 09:30, då vi lämnar huset för att åka till IDAI (jobbet). Vi jobbar mellan 10:00-13:00 och tar spanskalektioner mellan 14:00-18:00 (två timmar var). Mellan jobbet och spanskalektionerna hinner vi med en snabb lunch, och när den ena har lektion gör den andra läxor, ser på fotboll (Ole), tränar eller bloggar. På kvällen umgås vi med vänner eller hittar på något annat kul. Jag hoppas till exempel på att få bli barnvakt åt barnet till en missionärsfamilj här i La Paz. 
Nu ska jag berätta lite om IDAI. IDAI är ett statligt institut för barn med speciella behov. Barnen har allt ifrån Downs syndrom till CP, men behöver inte alltid ha blivit födda med handikappet. Vissa har fått sitt handikapp genom våld i hemmet eller mordförsök. Oles och mitt jobb består i att hjälpa Las Mamitas (de anställda kvinnorna) som tar hand om de minsta barnen. På 20 barn går det tre Mamitas, så jag behöver inte nämna att det är underbemannat. Alla barn behöver hjälp med de mest basala tingen, som matning, toalettbesök och påklädning. Las Mamitas jobbar så hårt de kan, 24 timmar åt gången och ser till att barnen är torra och mätta. Men så mycket mer hinner de inte. Det finns sjukgymnaster på IDAI som ser till att mobilisera och strecha barnen under veckodagarna, men mestadels av tiden ligger de allra minsta i sina sängar, och de något större är antingen för apatiska för att leka, vet inte hur man gör det, eller har för mycket energi för att vara instängda i samma rum som de andra barnen. Så idag till exempel tog Ole och jag med oss barnen som klättrar på väggarna ut för att leka i solen. Andra dagar har jag provat att umgås med barnen som aldrig leker för att starta en lek eller bara få kontakt. Ibland är det svart att veta var jag ska börja, vad jag ska fokusera på och hur, men jag provar att använda det jag har lärt mig både från dagiset i Bergen och på Frambu. Någon dag skulle jag vilja följa med ner till sjukgymnasten för att se hur man bäst strechar spastiska muskler eller lär barn att gå. Jag vill inte ta några foton på institutionen, men jag kan säga att utrustningen är minimal, även om alla gör så gott de kan. Därför skulle Ole och jag vilja hjälpa till med en del basal utrustning. Las Mamitas vet bäst vad som saknas, så planen är att ta med dem på en shoppingtur. Några av sakerna som saknas är matmixer, kläder och leksaker. Om jag hade hur mycket pengar för välgörenhet som helst hade jag även skrivit extra personal, tvättmaskin, diskmaskin och en lekplats med inhängnad på listan, men det har jag tyvärr inte. DÄRFÖR TÄNKTE JAG GE ER MÖJLIGHETEN ATT BIDRA. Den som vill får skänka pengar som på bästa sätt kommer att användas till att göra livet på IDAI enklare. Investeringarna kommer såklart att visas på bloggen. Maila mig för kontonummer, summa och önskemål om investering på: evelinaelmgren@hotmail.com.
Sträck ut din hand!Latin drama

Publicerad 2015-02-24 01:09:26 i Allmänt

Alla har väl hört talas om det latinamerikanska humöret med korta stubiner och mycket känslor. Efter två veckor i Bolivia kan jag säga att allt som har sagts är sant - till och med när det gäller hundar. Senor Valentin och Frida har tydligen varit ett par, och deras avkomma Slush bor hos Filipes pappa, ca 7 km bort. Valentin var en dålig pappa, som inte gillade att dela uppmärksamheten i huset. Slush bar på så många sårade känslor att han en dag rymde från Felipes pappa för att söka upp Valentin. När han kom fram började far och son att bråka så häftigt att Felipe var tvungen att rycka in, med ett ärr på läppen som resultat. Ärret är kvar än idag. Slush ser verkligen ut som en blandning av Valentin och Frida, jag ska försöka ta en bild nästa gång jag ser honom.
Valentin säger godmorgon!
Valentin uppgraderar från sin säng till vår...

// Todos conocen que los latinos tienen muchos sentemientos. Despues dos semanas en Bolivia, yo se que es verdad - para los perros tambien. Senor Valentin y Frida han sido novios y tienen un nino que se llama Slush. Slush vive en la casa del padre de Felipe, a 7 km. Valentin ha sido un padre malo. Slush ha tenido muchos sentimientos malos y un dia fue hasta la casa del Felipe para pelear con su padre. Felipe ha tenido que ayudar, y hoy tiene un cicatriz en su labio. Que drama! //


Introducing Carmen & Gladys

Publicerad 2015-02-21 16:19:50 i Allmänt

Nu är det på tiden att jag presenterar Oles och mina spanskalärare Carmen och Gladys. Carmen och Gladys är systrar och frilansar som språklärare. De har väldigt olika personligheter och undervisningsstilar, men just därför är det bra att ha båda. Igår åkte Ole och jag upp på El Alto, som är en stad precis ovanför La Paz, och gick på museum, åt lunch och hade spanskalektioner med Carmen och Gladys. La Paz ligger på 4000 meters höjd och är omgivet av berg, så att själva staden ligger i en liten gryta. Därför har man byggt en Teleferico (skidlift) som kan transportera folk från de allra sydligaste delarna upp till El Alto. Det är en slags tunnelbana i luften, som går snabbt, ljudlöst och är väldigt kul att åka. 
Ekeko!
Gladys och Ole med senor Antonio Candia, författaren som museet är döpt efter. 
Ole, Carmen och jag med en cholita (boliviansk kvinna i traditionella kläder).
Hela gänget utanför museet. Vakten tog bilden och lyckades få med ett finger.
Söt hundvalp på vägen.
Ole tar spanskalektion på gatan. Hundarna ser på.
I telefericon!
Stilig utsikt...
Eftersom Carmen och Gladys har börjat läsa min blogg, kommer jag från och med nu att skriva en kort översättning på spanska i slutet av varje inlägg. Här kommer det första! 

// Hoy voy a presentar las profesoras de Ole y yo. Se llaman Carmen y Gladys, y son hermanas. Tienen personalidades muy diferentes y usan metodos de clases muy diferentes tambien. Entonces, es perfecto tomar clases con las dos. Ayer, Ole y yo hemos visitado El Alto, una ciudad cerca de La Paz. Hemos visitado un museo, hemos comido almuerzo y hemos tomado clases de Espanol con Carmen y Gladys. La Paz tiene una altura de 4000 m, y esta rodeado de montanas. Entonces, han construido un Teleferico para transportar la gente. Es como un metro en el aire. Es rapido, hace no sonidos y esta muy divertido usar! //

Tänder och hundar

Publicerad 2015-02-19 19:51:26 i Allmänt

Nu har jag besökt två tandläkare, och båda konstaterade att tandköttet över min vänstra, nedersta visdomstand var inflammerat. Den ena var bara en kompis till Lupe (mamman i familjen vi bor hos) och gav gratis råd, men den andra jobbade på en klinik och gjorde en rengöring av alla tänder. Jag fick två starka värktabletter som jag kan ta i nödfall, och Lupe som är en riktig fixarkvinna såg till att jag fick antibiotika också. Så nu går jag på antibiotikakur de kommande dagarna. Båda tandläkarna tyckte, precis som mormors tandläkare, att jag borde dra ut visdomständerna, men jag väntar tills jag kommer till Skandinavien. Plötsligt blir det problem, och då är det bättre att ha tandläkaren nära till hands. Tandläkarna sa att visdomständer som börjat krångla fortsätter att krångla hela livet, och att nya tänder som pressar på förstöra den fina tandlinjen jag har nu efter tandställningen. Jag håller tummarna för att inget av det händer innan jag kommer hem igen och att antibiotikan verkar. 
Till något helt annat. Jag vill gärna belöna mina flitigaste kommentatorer, och en av dem är helt klart Mormor. Mormor har önskat fler bilder av hundarna, och det ska hon få, plus en full presentation av hundarnas personligheter. 
Senor Valentin
Jag har aldrig träffat en hund med så mycket personlighet som Valentin. Valentin tror att han är en människa. Han kan öppna dörrar och observerar allt som händer i huset. Han gillar att ligga i soffan, luta sig mot ens ben för att bli klappad och att vara gruppens centrum. Trots att han inte gillar att vara ute, rymde han en gång och var borta en hel vecka. Ingen vet vad han gjorde, men familjen grät hela tiden han var på flykt. Valentin är den första som möter dig när du vaknar och kommer hem från jobbet och den sista som säger godnatt (ibland genom att öppna sovrumsdörren och stå och stirra på dig). När Lupe är iväg på jobbet tar Valentin över hennes säng, utan att skämmas en sekund. Valentin och jag, cirka lika vita i ansiktet. Valentin pga ålder, och jag pga solkräm.


Senora Frida
Frida är lugnare och yngre än Valentin. Hon har behov för egentid, och hänger inte alltid med människorna i huset. Trots det älskar hon att bli kliad bakom örat, men gör sig inte alltid besväret att gå fram och be om det. Istället ligger hon och vilar tills någon går fram frivilligt. Frida älskar att sola, och verkar aldrig bli för varm, trots sin fluffiga päls. Hon älskar nya dofter och slickar gärna ens fötter, speciellt om de är barfota! Frida, för en gångs skull i skuggan...


Klok som en bok

Publicerad 2015-02-17 21:41:07 i Allmänt

Nu har jg blivit gammal och klok, för mina visdomständer håller på att ploppa fram. Dock tror jag att jag har fått inflammation i tandköttet över en av visdomständerna, för det är svullet och smärtar. Lymfkörtlarna under käken är förstorade och ömma, och jag måste äta värktabletter för att kunna tänka på annat. Jag har haft ont runt visdomständerna tidigare, men aldrig så länge och så mycket. Kanske bara någon dag. Det här har hållit på sedan i fredags. Jag planerar att gå till tandläkaren och har frågat värdfamiljen om de känner till någon bra. Enligt google kan tandläkaren rengöra under tandköttet för att ta bort de bakterier (från matrester, usch!) som orsakat inflammationen. Eftersom jag inte har några sväljproblem och kan öppna munnen helt tror jag att det räcker med rengöring. Om inte kanske jag måste ta antibiotika. 
Nu till något kul. Igår flyttade Ole och jag in i huset till Felipe. Hittills har det varit en riktig fullträff. Igår festade vi med Felipe och hans vänner på en gaybar här i La Paz och idag har vi ätit både frukost och lunch tillsammans med Felipe och hans mamma som är här i tre dagar. Mellan måltiderna gjorde vi traditionella karnevalritualer, som att kasta alkohol och färgglada kulor på huset, hänga serpentiner runt varandras halsar och öppna varsin förgylld valnöt för att spå framtidslyckan. Min nöt var gul och fin och därför kan jag vänta mig mycket kärlek och lycka. Vi stormtrivs och ser fram emot fler dagar i huset!
Nuestra habitacion! Ole packar upp.


Karneval!

Publicerad 2015-02-16 14:42:04 i Allmänt

Från torsdag till tisdag är det karneval här i Bolivia, och Ole och jag åkte till Oruro (3 timmar från La Paz) för att vara med på den största festen i lördags. Karnevalen i Oruro är känd för sitt långa karnevaltåg med många tusen människor i färgglada kostymer. Så känd att Jude Law var där iår! Under de 10 timmar vi såg på tåget passerade grupper av dansare och hela orkestrar konstant. I en orkester räknade jag ut att det var ca 200 personer, och det var hur många orkestrar som helst. Vi åkte dit med en kompis till Ole och hennes kompisgäng. Det var en upplevelse för livet och extra kul att åka dit med bolivianer som kunde tipsa om bästa maten och säga till när vi skulle ropa "beso" till dansarna för att få en slängkyss. Nu är Ole och jag tillbaka i La Paz. Idag ska vi flytta från Casa Alianza till ett bolivianskt hem bestående av en 29 årig man och hans hundar. Han heter Felipe och är väldigt trevlig. NU: bilder!
Ole och jag på våra sittplatser. Helt plötsligt kunde det starta ett skumkrig (sprayflaskor med skum), och det var det som skedde när den här bilden togs. En sekund senare hade jag skum över hela mig.
Några av de många dansarna.

Vackra kostymer! Ole och jag hade också köpt oss varsin kostym, "papino" som gick hem hos barnen och ledde till att bi blev extra sprayade. 

Ole deltar i dansen!

Dans på nära håll.

Ole med en dansare. 

På kvällen började kostymerna att lysa och flera dansade med facklor. Coolt! 

Ole övervinner hundrädslan med en av Felipes gamla hundar. 
Bildregn

Publicerad 2015-02-11 22:53:55 i Allmänt

Vad har hänt sedan sist? 
1. Jag har fått internet på mobilen och kan nu lägga upp massa bilder.
2. Jag fick höjdsjukan (tror jag) trots de höjdsjukehämmande tabletterna och låg en hel dag i sängen med magont, huvudvärk, illamående och kväljningar. Doktor Ole skötte om mig och såg till att jag fick i mig vätskeersättning och några nudlar. 
3. Jag har haft min andra spanskalektion med Gladys och fixat mobil så att jag kan ta mig runt på egen hand utan att Ole behöver vara orolig för att jag virrar bort mig. Mitt lokalsinne är lika med noll... 
4. Ole och jag har stämt träff med ett annat norsk-svenskt par som jobbar för den norska missionsalliansen. Vi ska äta middag tillsammans på fredag.
5. Ole och jag har träffat Oles guddotter Iris (4 år) och hennes mamma Jimena. På fredag ska vi se på när Iris och de andra förskolebarnen övar dans inför festivalen i helgen.
NU: BILDREGN!
Surf i Iquique
Javier och jag

Goda empanadas 
Lästips: the curious incident of the dog in the night-time. LÄS DEN!!La Paz

Publicerad 2015-02-09 01:11:14 i Allmänt

Hola! Nu ær Ole och jag i Bolivias huvudstad La Paz. La Paz ligger 3500 m øver havsnivå, så vi flåsar som hundar bara vi går upp før små backar. Vi kom hit i lørdags efter en lång busstur från Iquique. Den sista dagen i Iquique var vældigt lyckad. Vi hade en sista surflektion med Javier och åt seafood-empanadas till lunch. Rico! Vi børjade æven på våra "mot højdsjuka-tabletter", och ficka alla møjliga sorters biverkninar, som pirr i tårna och kissnødighet. Jag var tvungen att kissa tre gånger i våtdrækten, men sa ingenting till Javier. Nu gør vi oss redo før att sova en andra natt på Casa Allianza, den norska missionens hus hær i La Paz. Vi planerar att bo i Casa Allianza i en vecka, sen vill vi hitta en boliviansk familj som hyr ut antingen ett rum eller en hel lægenhet, eftersom vi ska vara hær så længe. Igår hælsade vi på IDAI, hemmet før funktionshæmmade som Ole jobbade på sist han var hær, och idag har vi fikat med Gladys, Oles spansklærare som ska bli VÅR spansklærare. Både Ole och jag ska træffa Gladys redan imorgon, men olika tider. Spænnande! Idag køpte jag æven ett par jeans, och fick med hjælp av butiksbitrædet ett par som både passade och inte hade allt før mycket bling bling. Bilderna får ni se i næsta inlægg, før jag har inte lyckats få internet på mobilen hær i Casa Allianza. Ni kan glædja er till surfbilder, boktips och empanadas!
 

Surf dudes

Publicerad 2015-02-03 18:28:23 i Allmänt

Hej och hå! Här kommer en hälsning från Iquique [ikike], en av Chiles surfstäder. Här tar Ole och jag surflektioner, äter god almuerzo (lunch) och solar på stranden. I måndags tog vi en grupplektion med en surfskola på stranden, men idag valde vi att ta privatlektioner med en lärare och det ska vi fortsätta med veckan ut. Javier, som han heter, är väldigt bra, trygg och pedagogisk. Jag längtar redan till morgondagens lektion! Iquique är en festlig stad med stor och lång strand och en mysig gågata i centrum. 
Söndag: ankomst till Iquique efter en 25 timmar lång busstur från Valparaiso. Strandpromenad och superbowl. 
Måndag: surfskola, sol och bad. På stranden träffade vi en stor, tjock pappa med två söner, som vi ska spela fotboll med ikväll. 

Tisdag: privatlektion med Javier, almuerzo på favoritrestauranten och mer sol! Såhär kan en typisk almuerzo se ut. Liten soppa till förrätt (sopita), fisk till huvudrätt (pescado) och fruktsallad till efterrätt. Vi älskar almuerzo! Speciellt när frukosten består av vitt bröd och muffins. Sopita...

Pescado frita...Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela