pigenlina

Hejdå Augusti

Publicerad 2011-08-31 18:13:51 i Allmänt

Imorgon ær det den 1 september. Det innebær att Hogwartsexpressen avgår från Kings Cross, men också att jag får se min framtida studentlægenhet, eftersom den ska besiktigas :)

Idag har jag gjort två nya saker: tvættat i Kents tvættmaskin (det tog 2 timmar jæmført med folkhøgskolans 1 timme), samt skrivit ut papper från skolans skrivare. Båda sakerna klarade jag av galant! Nær jag kom hem såg jag æven att Kent hade fått loss cykeln från stolpen jag hade låst fast den i. jag undrar om han knipsade av låset, det var næmligen nytt.

Jaha, nu då? Nu ska jag lægga mig ner och læsa kapitel 4 i Essential Cell Biology och længta lite till imorgon klockan 10... synd att det inte var inflyttning den 1:a! Men men, man kan inte få allt hær i livet. Idag har jag ju redan fått rena klæder och viktiga papper i handen. Som sagt, blir man glad øver lite...

All makt åt Kent, min befriare

Publicerad 2011-08-30 18:20:44 i Allmänt

Jag har fått en ny idol: Kent. Och då menar jag inte gruppen Kent, utan min hyresværd Mr. Tobiasen. Snællare mænniska får man leta efter! Imorse nær jag stod och tog på mig støvlarna før att ta den dagliga promenaden till universitetet på 45 minuter, døk han upp bakom ett hørn och frågade om jag ville låna en cykel. Om jag ville! Nær jag kom fram till universitetet låste jag fast cykeln vid en stolpe med ett kombinationslås. Så fortsatte dagen utan større bekymmer, med førelæsningar och grupparbete. Men sen, nær jag skulle cykla hem igen, fick jag inte upp låset! Jag testade och testade, svor och testade igen. I flera minuter stod jag dær och vred och vænde på låset. Det slutade med att jag gick hem, ingen højdare då jag hade 3 nya bøcker i ryggsæcken + en dator. Jag førsøkte tænka positivt, det regnar ju inte i alla fall :D Varpå dropparna børjar falla... dripp dropp dropp. Jag ær i alla fall torr om føtterna :D Snart får jag mat :D Tankens kraft ær stor :D Nær jag æntligen kommer hem berættar jag før Kent, befriaren vad som hade hænt (rim!). Så han hæmtar bilnycklarna och tillsammans kør vi till universitetet, hunden ær också med. Han lyckas inte heller få upp låset, så vi læmnar återigen kvar cykeln, men kent ska åka tillbaka och knipsa loss cykeln (om jag førstod det rætt) nu nær han vet var den står. Jag kønde mig som værldens mest besværliga inneboende, men kent log och sa att det inte var några problem. Kent for president!!

Snart ska jag læsa en artikel som vi ska ha som utgångspunkt før den studiestartsopgave som biomekkarna ska skriva. vi har fått två stycken, den ena har jag redan læst. Artiklarna handlar om gånghastighet och huruvida man kan anvænda den som indikator på vælmående och eller istællet før temperatur, blodtryck och andningsfrekvens. Før att man ska kunna gå krævs hjærna, ryggrad, muskler och leder, hjærta och lungor. Dærfør kommer gånghastigheten avta om något av organsystemen inte fungerar.

Lycka till med det ni håller på med!
Lina

Somliga går...

Publicerad 2011-08-29 16:58:51 i Allmänt

...med dyngsura skor. Somliga, det er jag det. Sæg vad beror det på? Det spæregnade nær jag skulle till skolan. Glad i hågen gav jag mick ivæg, lyckligt omedveten om att mina føtter skulle bli akvariefiskar. Nær det børjade regna fællde jag lugnt upp mitt paraply och fortsatte att gå. Men snart blev duggregnet værsta skuren och mina redan svarta jeans blev ænnu svartare. Jag hatar regn!

Vad jag dæremot inte hatar ær Syddansk Universitet. Væl framme vid skolan fick vi først lyssna på en introduktionsførelæsning och sen delades vi in i smågrupper med cirka 15 personer i varje grupp. Varje grupp fick också en faglig tutor som ska hjælpa grupperna med studieopgaven som vi ska skriva. Det er en vetenskaplig uppsats på fem sidor. Jag er ensam svensk i min grupp, men det gør ingenting. Jag ser det bara som ænnu en chans att læra mig danska. Dessutom har jag Ronald Weasly i min grupp, eller hans gengångare i alla fall. Om han som spelar Ron i Harry Potter hade varit blond och dansk, vet jag vem det hade varit.

Ikvæll ska the blue man group møtas upp på ett café och om jag førstår det rætt ha nån slags frågesport. Jag ska alldeles strax hoppa in i duschen och gøra mig i ordning. Det ska bli skønt att få lite varmt vatten på sig idag før omvæxling skull!

Hær har ni en bild på the blue man group i all sin prakt! Kan ni se vem som ær jag?

HAHA!

Publicerad 2011-08-28 19:48:45 i Allmänt

Jag bara ælskar den hær bilden. Blir man glad før lite har man mycket att vara glad før, right?

Løbehjul..?

Publicerad 2011-08-28 19:34:47 i Allmänt

Ja, vad kan det vara? Løbehjul ær inget mindre æn en sparkcykel på svenska, och sparkcykel var en av grenarna på dagens sportsdag. Den gick till på føljande sætt: en pige satt på en minisparkcykel och två drænger puttade på. Det lag som rullade længst vann. Dodgeball, catch the flag sneaker, balloondance och skidor var några av de andra grenarna. Dagen avslutades med en stafett. The blue man group var inte riktigt lika bra som på O-løbet, men næstan. Vi slutade tvåa. Det var en riktigt kul dag, med många utmaningar. Inte minst att førstå alla tævlingsbeskrivningar på danska!

Imorgon børjar allvaret, då drar skolan igång! Det ska bli spænnande men framfør allt kul, det ær ju trots allt dærfør jag har kommit hit. Jag blev extra glad nær jag såg att jag får studiemedel av csn och att besiktningen av min studentlægenhet klockan 10 på torsdag passar in i mitt schema :D Det firar vi med en bild från i førrgår!


Tre av mina klasskamrater och jag! Jag vet inte varfør jag och Thao ser så korta ut...

Huston, we got a problem...

Publicerad 2011-08-28 00:02:10 i Allmänt

Toalettpappret håller på att ta slut på min toalett, och jag vet inte om det ær jag eller familjen som førvæntas fylla på det. Nu ær klockan snart tolv på natten, så det ær inte læge att fråga heller. Jag får ransonera så att det ræcker både till ikvæll och imorgon bitti...

Nu till gladare nyheter! VI VANN O-LØBET! Den blåa gruppen vann :D Hoppas vi vinner sportsdagen imorgon också. Ikvæll har jag varit på filmaften. Vi såg två filmer, først Dave & Tuck vs evil, sen Thor. Båda var bra! Om du vill få dig ett gott skratt kan jag rekommendera den førstnæmda, om du ær ute efter lite øgongodis den andra.

Æven om det kænns som om jag inte gjort nåt annat æn sovit idag ær det precis det jag tænker gøra nu. Som ni mærker har jag bytt språket på min dator till danska. Jag ær sjælv vældigt stolt øver att ha lyckats!
 
    

Sov gott!
Lina

I natt jag drömde...

Publicerad 2011-08-27 14:15:18 i Allmänt

...något som jag aldrig drömt förut. Jag drömde inte att det var fred på jorden, utan att jag skulle springa semesterloppet. Men det var ett sjukt konstigt lopp! Det var som en 1 km lång bana i ett hus med trappor och gångar som man skulle springa tio gånger. Ibland var man tvungen att vänta på sin tur när det blev kö i gångarna och så skulle man ha med sig en sak hela vägen. Jag bytte sak under loppets gång. Först hade jag med mig ett par lätthanterliga kalsonger. Sen bar jag runt på en lerkruka som satt på en piedestal, också den i lera. Så lossnade såklart krukan från piedestalen hela tiden och delarna rullade iväg åt olika håll. Pillan, du vann loppet, grattis! Jag var fett sur, och vaknade också ganska nere! Det senare kan i och för sig bero på att jag har ont i sort of hela kroppen. O-löb och dans, promenader vart jag än ska och bord som står ivägen tar på krafterna. Nu behöver jag ingen mask för att vara medlem i the blue man group, det är bara att visa mina vackra, blåa ben så blir alla övertygade. Tur att vi läser parallellt med medicinarna!

Nu sitter jag och äter frukost, men inte gröt som jag brukar, utan en lunch-frukost. Frukost på danska alltså! Herregud, det här kommer bli förvirrande. Det var i alla fall resterna av couscoussalladen. Så nu är den borta från kylen, vilket gör att det enda som är kvar på min kylhylla (Kent reservarade lite plats åt mig) är en kaviar. Känns lite fattigt, men då får vi minnas att jag har massa torra varor i min garderob/skafferi/förvaring! Ingen panik med andra ord. Men Kent måste ju tro att jag svälter. När vi ändå är inne på mat måste jag ju nämna pizzan vi åt igår. Yummie! Alla samlades hemma hon Mårten som hade beställt massa familjepizzor. Så betalade man 30 Dkr till honom och tog för sig! Jag valde en med kött på som var riktigt god, danskarna verkar kunna det här med pizzor!Vad de däremot inte kan är vatten. Vattnet från kranen är inte speciellt gott, men eftersom det är gratis dricker jag det såklart ändå. Funderar på att köpa något att smaksätta det med, eller så härdar jag ut.

Ikväll är det filmaften, uh det ska bli skönt! Tror inte jag hade orkat dansa en kväll till. Fram tills den börjar klockan 18:00 ska jag städa på rummet. Jag har ju bara mellanlandat här de senaste dagarna, vilket har resulterat i att det ser ut som om Pillan hade bott här ;) Jag hoppas inte Kent kikar in, jag skrev ju i mailet att jag var ordningsam!

Nu ska jag maila pappa om vad jag vill ha med mig från Sverige. Överst på listan hamnar: CYKELN! Bless you cykeln, bless you.
//Lina


The blue man group!

Publicerad 2011-08-26 16:52:33 i Allmänt

Vilken härlig dag lalalala! Och what a night! Jag tror att jag dansade konstant mellan klockan 22 och 04 igår, så benen värkte lite när jag gick hem. 04:30 somnade jag utan att vare sig ta bort sminket eller borsta tänderna. Äckligt tänker ni, ja svarar jag. 08:00 gick jag upp, duschade mig vaken och begav mig till en av tutorerna där vi åt en gemensam frukost, frukost på svenska alltså, för frukost på danska betyder lunch! JAG ÄLSKAR DESSA GEMENSAMMA MÅLTIDER! Lucky me, för ikväll blir det en till: pizzakväll hemma hos en i min grupp - the blue man group.

Det var såhär vi försökte se ut. Alla var svartklädda och bar varsin blå mask. Och då vill jag poängtera att det var 26 grader ute, så svetten flödade från alla håll och kanter. Efter frukosten begav vi oss ut på stan där tutorerna hade förberett en runda, det så kallde O-löbet (orienterings-loppet), för att vi skulle lära oss hitta i city. Det var 7 stationer med olika uppgifter på varje. Bland annat skulle vi dansa tutor-dansen, hitta på ett skådespel, uppvakta tutorerna och leka charader. Kempekul! Jag hoppas vi vinner, grupperna tävlade nämligen mot varandra.

Jag stormtrivs verkligen här i Odense. Idag efter O-löbet gick jag in på banken och skrev på papprena för ett danskt konto, så nu får jag snart hem mitt danska kontokort i brevlådan. Det ska bli skönt, så slipper jag avgifter vid uttag och betalning. Visst är det fortfarande svårt att förstå danskan, speciellt på en fest eller runt ett matbord när det är mycket ljud runtomkring, men jag kämpar på. Oftast förstår man i alla fall sammanhanget.

Nu ska jag duscha!
Lina

Har du festat i danmark?

Publicerad 2011-08-25 17:41:05 i Allmänt

-Har du varit i Danmark?
-Jag har varit i Köpenhamn en gång eller två...
-Har du festat i Danmark? Inte? Då kommer du bli förvånad!

Så sa en av de "sociala tutorerna" till mig idag, vi får hoppas att han har rätt! Den första introduktionsdagen är avklarad och nu väntar en gemensam middag hos en annan tutor (handledare), sen party party på danskarnas vis. Eftersom kiropraktorerna läser de första tre åren parallellt med medicinarna är vi en enda stor grupp, som blivit uppdelad i smågrupper. Min heter den blåa gruppen och vi ska vara utklädda till the blue man group imorgon när vi gör en lära-känna-varandra-runda genom staden. Passar mig utmärkt som älskar maskerader! Nu är jag nyduschad, ombytt och klar och funderar bara på om jag ska ha höga eller låga skor. Eftersom jag misstänker att det bli mycket dans väljer jag nog de låga. Länge leve sneakers. Vi har ju fått lära oss en dans som alla medicin och biomekkare ska shakea loss till, det ser riktigt roligt ut när alla dansar samtidigt! Den finns på youtube, jag kan länka den sen.

Ha det godt!
Lina

Kvalitestid...

Publicerad 2011-08-24 21:57:53 i Allmänt

...är det ord jag skulle vilja beskriva min kväll med. Jag och Kent Tobiasen, herren i huset, tog först en springtur (löber du?) och sen fick jag vara med på deras familjemiddag. Och det var ingen dålig middag mina damer och herrar, det serverades oxfilé! Jag tog en rejäl portion, man vet aldrig när man får mat nästa gång. Så här sitter jag nu, mätt och belåten och ska snart borsta tänderna. Imorgon börjar skolan för min del så det blir tidig läggning för att hinna med all skönhetssömn. Men innan jag somnar tänker jag ägna lite kvalitetstid med min andra favoritkille Harry Potter. Jag har nämligen fått låna Harry Potter på danska! Det var när jag gick ner för trappan, på väg till middagen som jag fick syn på jordens sju underverk. Så jag frågade Kent om jag fick läsa böckerna, och det fick jag. Jag har redan hunnit fyra kapitel i Harry Potter og de vises sten och mer lär det som sagt bli ikväll. Efter två dagar här i Odense har jag kommit fram till att danskan är en blandning av skånska och tyska, så det borde inte vara så svårt för mig att förstå den... eller? Det kan bero på att Kent jobbar som lärare och därför är väldigt pedagogisk, men honom förstår jag oftast. Sönerna var lite knivigare att förstå där de satt kring middagsbordet. Jag erkänner att jag ibland log åt ett skämt jag inte ens hade uppfattat, men artighetsskrattade i alla fall.

För er som inte fått nog av danska glosor, här kommer danskarnas favoritord. Det står överallt och enligt google translate betyder det minns. Ordet är HUSK. Husk att ta en inköbsvogn, husk att besvare den besked, husk husk husk! Jag skulle nog vilja översätta ordet med kom ihåg eller var så god. Så husk att låsa dörren innan ni går och lägger er och skänk en extra tanke till er lilla pige här på Stenosgade i Danmark, för hon tänker på er!

Puss och kram
Lina <3

Fadervor

Publicerad 2011-08-24 14:38:00 i Allmänt

Fader vor, du som er i himlene!
Helliget vorde dit navn,
komme dit rige,
ske din vilje
som i himlen således også på jorden;
giv os i dag vort daglige brød,
og forlad os vor skyld,
som også vi forlader vore skyldnere,
og led os ikke i fristelse,
men fri os fra det onde.
Thi dit er riget og magten og æren i evighed!
Amen.Så lät det på den danska lunchandakten som jag trillade in på klockan 12 idag. Eftersom jag inte kan Fader vår ens på svenska, utan bara den nyare versionen vår Fader, fick jag mumla med bäst jag kunde där i bänkraden. Utöver besöket i kyrkan har jag även hunnit med ett på Nordea bank här i Odense. Så nu har jag fixat det sista, nämligen ett danskt bankkonto och bankkort. Eller rättare sagt, på fredag är allt klappat och klart, då ska jag dit igen och skriva på papper och förhoppningsvis få det nya kortet så att jag slipper avgifter när jag tar ut eller betalar med mitt gamla. Nu håller vi bara tummarna för att CSN bestämmer sig för att ge mig pengar att fylla det danska kontot med! Men det tror jag. Dessutom kommer jag kunna ansöka om bostadsbidrag till min studentlägenhet som jag flyttar in i den 15/9, det ni! Lite extra klirr i kassan sitter aldrig fel. Hur gör jag annars för att spara pengar då? Inte för att jag har bott här så länge, men gratis äpplen, 4 paket nudlar för 10 kronor och gröt till frukost är några av mina heta tips.

Vad jag däremot inser att jag aldrig kommmer kunna handla här i Odense är Marabou-choklad. 32 spänn för en kaka! 32 SPÄNN! Och danska spänn dessutom. I alla fall på närbutiken hundra meter från där jag bor. Det kanske är annorlunda inne i stan... jag får ta och kolla det nästa gång jag är där. Annars får jag bli som Charlie i Charlie and the chocolate factory, who only gets one chocolate bar a year.

Snart ska jag göra mig en lunch, jag tänker mig couscoussallad med kokta  morötter och avokado. till det tonfisk eller makrill i tomatsås. Det senare har jag aldrig smakat, men jag tror att mamma sa att det var gott. Och om mamma gillar det är det säkert nyttigt också. På tal om mat! Imorse när jag lagade frukost (gröt!) hände någonting konstigt... Eftersom familjen inte har någon mikro (vad jag har sett i alla fall) stod jag och kokade gröten på deras spis. Spisen är en sån här modern sak med induktion (?), den känner av magnetiskt om det står en gryta på plattan. När jag var klar och skulle stoppa in grytan i diskmaskinen måste jag ha fått en liten stöt! Jag höll en hand på diskbänken och i den andra hade jag grytan. Det liksom vibrerade lite i hela överkroppen, men gjorde inte ont. jag undrar om det hade nåt med magnetismen att göra? Ingen aning, men konstigt var det i alla fall.

När jag var klar hos Nordea gick jag en liten runda på stan. Jag hade inte hunnit många meter när jag blev stoppad av en välgörenhetskvinna som frågade om hon fick berätta om sitt projekt. Visst, sa jag och tänkte att nu får jag lite övning i danska. I början gick det bra, men sen babblade hon på som bara den! Jag fick ut att det hade nånting med fiskar att göra (det var en bild på en fisk på pärmen hon höll i), att familjer blev självförsörjande och tillslut kunde sälja (fisken?) på marknader och att det var en perfekt sak för studenter att göra, bidra till projektet alltså. Med 100 eller 50 Dkr i månaden. Hur 100 eller 50 Dkr mindre i månaden skulle hjälpa mig var, trots språksvårigheterna, svårast att förstå.
Kyrkan som jag besökte på väg hem från stan!       

På upptäcksfärd i Odense

Publicerad 2011-08-23 16:48:16 i Allmänt

Det märks att jag har lämnat Lilla landet Lagom - jag satt hela dagen igår och gick hela dagen idag, köpte massa studentmat och blev hänvisad till remouladsåsen när jag frågade efter färskost på tub. Det blev inte Kalles randiga, men väl en vanlig kaviar. Dagens lärdom: linfrö heter hörfrö på danska.

Nu befinner jag mig alltså i den danska staden Odense på ön Fyn och jag gillar vad jag ser! Massa idylliska tegelhus, en å, flera bagerier och  sprit i matbutikerna, det hade vi inte på Ica i somras inte! Familjen som jag bor hos är också väldigt trevlig, även om jag inte uppfattade ett enda av barnens namn. Stian? Stan? Logga in på facebook och kolla... han heter Sejer. Förutom facebook har jag överanvänt google kartor och översätt, fram tills nu vill säga. På visit Odenses kontor fick jag tag på en karta över staden och med hjälp av den gick jag från huset jag bor i nu, in till stan, skrev in mig i folkeregistret och fick ett danskt personnummer. Sen gick jag vidare till OAB och skrev på hyreskontraktet, hittade en Irma (supermarket) och åt för första gången på 19 timmar, hittade var jag ska bo efter den 15 september, tog tid på hur lång tid det tar att gå till universitetet därifrån och insåg att jag behöver min cykel, gick tillbaka in till stan och handlade, bar hem de tunga kassarna och nu sitter jag här. Hungrig igen. Men jag väntar tills familjen ska ut och segla ikväll, så kan jag leva rövare i köket! Hoppas de lämnar hunden hemma så kan jag leka lite med den. Vi behöver jobba på förtroendet, hon och jag. Idag skällde hon lite på mig när jag kom hem, svettig och bärandes på matkassarna. Och juste, lita aldrig på danska plastpåsar, de gick sönder efter bara några meter.

Så vad händer ikväll? Första prioritet är att se reprisen av Svenska Hollywoodfruar på tv3-play, det får man ju bara inte missa. Sen tänkte jag fortsätta bildandet genom att se några avsnitt av Paradise hotel Danmark. Men lite övning i danska ger det allt, programmet. Precis som man får i sig nötter av att äta nutella ;)

Mycket är frid och fröjd, men visst saknar jag alla där hemma. På tåget hit satt jag snett mittemot ett tvillingpar i 10års åldern. Det var två tjejer, som av t-shirtarna att döma hade varit på Liseberg med sina föräldrar. Nu satt de brevid varandra med likadana hörlurar och kollade på Harry Potter och Fenixorden medan de åt choklad. Den ena hade en blå velourkofta på sig och den andra hade en likadan fast röd. You thinkin what I'm thinkin? Min andra halva är fortfarande kvar i Uppsala och jag saknar henne redan. När vi ses, och jag hoppas det blir snart, ska vi också kolla på Harry Potter och äta choklad.

So long!
Lina <3

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela