pigenlina

Im back

Publicerad 2011-12-29 19:10:57 i Allmänt

Nu ær jag HEMMA. O-town har fick idag 3 mer invånare vid namn Evelina, Pernilla och Bjørn. Efter några underbart mysiga dagar hos morbror Robban, dær vi træffade mormor och kusinerna, begav vi oss med øresundståg och DSB-tåg till Odense. Vi kom hit ungefær vid 12-tiden och gick direkt och køpte mat. Pannkakor med grædde och sylt blev det till lunch och nu vankas bakad potatis till middag. Med skagenrøra. Åh så gott det ska bli! Men kvællen slutar inte dær, klockan 20.45 har vi køpt biljetter till the Girl with the Dragon Tattoo på biografen i banegården. Efteråt kan jag tala om vilken som var bæst, den svenska eller den amerikanska versionen. Hær har ni oss glada mænniskor. (Bjørn ær gladast av oss alla)Nej, jag har inte færgat håret svart. Nu ska vi snart ætaaaa, gott gott gott.
/Lina, Pillan och Bjørne

Ungerskt och svenskt

Publicerad 2011-12-25 18:06:07 i Allmänt

Oj vilken bra jul jag har haft! Först fick jag fira den riktigt svenskt med julbord den 24e, sen ungerskt med panerad fisk, och brödpudding idag. Imorgon följer jag, syster och Björne med morbror och mormor till skåne, där vi gör ett uppehåll innan vi drar vidare till Odense och nyår. Mormor sitter just nu och syr upp klänningen jag köpte på second hand innan jag kom hit till en lagom partylängd. Vilka snälla släktingar jag har. Kameran och de andra julklapparna tas med så att jag och Eleonor äntligen kan påbörja vår "fest på gymmet-film". 2012 kommer att bli ett riktigt bra år!

Syster yster

Publicerad 2011-12-22 10:21:40 i Allmänt

Nu är jag at Annas place efter att ha ockuperat hennes soffa under natten. Snart ska vi ta bussen till slussen och sen tunnelbanan vidare in till stan. Hon ska jobba, men jag ska passa på att träffa lite vänner och kanske hinna in i en och annan affär. Igår träffade jag Hugo, det var kul att höra vad han hade för planer inför framtiden och vara smakråd i de sista julklappsköpen. Jag känner mig väldigt avslappnad och glad över att jag hinner träffa alla den här gången. På ett sätt är det bra att jag inte har haft plats för mina skolböcker i min nomadväska här innan jul, för då kan jag unna mig själv lite jullov på riktigt. Igår såg Anna och jag på Jägarna 2 och åt kinapuffar, massa gränsaksstavar och dipp. Kvällen kunde inte varit bättre. Idag fyller min fina kompis Thomas år, så om du läser detta: GRATTIS KILLEN! Nu ska jag umgås med syster yster igen, ha en bra dag!
Elmgren-barnen. Synd att inte brorsan ska vara med i jul, vi kommer sakna dig!

/Lina

20 år

Publicerad 2011-12-20 12:43:07 i Allmänt

20 ÅR! Hur mycket känns inte det när man skriver det? Mycket, men inte jobbigt mycket. Tvärtom, jag har ju the time of my life här. Väl tillbaka i Sverige inser jag hur mycket jag trivs i Danmark. Inte för att jag vantrivs i Sverige, utan för att alla frågar hur man har det och då måste man ju tänka efter. Födelsedagen firades i två omgångar. Först en dag i förväg med hela familjen + systrars pojkvänner i Stockholm (heldag shopping följt av middag på Mongolia). Igår på själva födelsedagen var jag i Uppsala med tvilling och hennes kompisar. Vi drack glögg (inhandlat på systemet... ja vi fick visa leg) åt mjuk pepparkaka, fikon och såg på Moulin Rouge i sann Pillan&Lina-anda. Jag vet att vi alltid kommer vara dina bebisar mamma, men erkänn att vi har vuxit lite sen 1:an på gymnasiet då den här bilden togs?

Mellanlanda

Publicerad 2011-12-17 03:43:13 i Allmänt

Hær sitter jag och håller mig vaken. Har precis kommit hem från Mexmas-festen før att hæmta mina væskor innan jag går till tåget. Thank God att jag bor så næra banegården, det ær banne mig skønt. Jag har æven hunnit dricka en stor kopp te och æta marmeladmackor, så nu borde jag hålla mig vaken till Køpenhamn i alla fall. Mexmas-festen var riktigt trevlig. Jag och Eleonor bidrog med kyckling-enchiladas (supergoda!) och andra hade tagit med sig chili con carne, mer enchiladas, tackochips, salsa och guachamole, hur nu det stavas. Vældigt trevligt sællskap, det ær så roligt att møta nya mænniskor. Det ær lite annorlunda att festa med styrkelyftarmænniskor. Man får rækna med armbrytning, mæta lårstorlek, squats med en person på axlarna och andra knæppa men kul saker. Vid ett tillfælle pratade vi om kænda personer vi liknar. De tyckte att Eleonor liknade någon blond skådespelerska från "Chuck" och det fanns en 93:a dær som ær sjukt lik Jude Law. Så googlade jag på Pernilla Elmgren och tog fram din profilbild på facebook och frågade om de tyckte jag var lik henne (de visste inte om att jag hade en tvilling). Det var lite roligt, eftersom de trodde jag vara sjuk lik en kændis, så nu ær du kænd Pillan! Nej, nu ska jag checka mina væskor och se om jag har glømt något. Vi ses... IDAG!

/Lina

Jag kommer hem igen till jul...

Publicerad 2011-12-16 11:19:23 i Allmänt

... så sjunger Peter Jøback, och jag sjunger med honom. Fast inte i resten av versen som går: ingen familj inga paket... dær håller jag inte med riktigt. Massa familj ska det vara! Ju mer desto bættre, och det blir det just den hær julen. Jag tror att det kommer bli værldens bæsta helg. Som jag ser fram emot att træffa alla!

Igår var det pigejulefrukost, det var jættetrevligt , roligt och såklart vældigt tjejigt. Jag såg en manlig strippa før førsta gången i mitt liv och skrattade så jag næstan græt. Många klæder ær unisex: jeans, chinos, vissa koftor och linnen, men string ska inte mænnen ha alltså. Det hade han. Och string som ser ut som en fladdermus eller nåt annat djur med øgon och "næbb" dær fram ska mæn verkligen inte ha. Det hade han. Men kul var det! Det stod bara att "tomten" skulle komma på besøk. Sagt och gjort, in kom tomten till musik och børjade ta av sig, først tomterocken, sen luvan och skægget. Han tog upp några tjejer på scenen och dansade før dem. Tjejerna gjorde ett bra jobb, men jag ær glad før att jag inte var en av dem. Efter sjælva julefrukosten tog vi till byn och dansade tills det stængde. Så det blir inga problem att hålla mig vaken tills tåget går inatt/imorgon, det vet jag att jag kan. Håll bar tummarna før att jag och SJ inte somnar och missar bytena bara. Jag pratade med en tjej som bor i Køpenhamn igår och hon hade hamnat i Kastrup två gånger nær hon skulle hem från Odense. Hon sa det: næsta gång jag gør det ska jag inte åka tillbaka, då tar jag banne mig flyget till Spanien. Haha, det vore kul att gøra något galet någon gång, men inte denna gång. Spanien i all æra, men nu vill jag bara hem till Sverige.

/Lina

Dygna

Publicerad 2011-12-15 10:03:42 i Allmänt

Tog, Tåg... same shit different names. Det ær tydligen inte bara SJ som strular, de danska tågen verkar också ha problem. Vartannat tåg har stællts in, och sjælvklart råkade det tåget jag skulle ta till Køpenhamn från Odense vara just vartannat. Mitt tåg från Køpenhamn går 8.37 och det tar 1,5 timme att åka från O-town till Kbh, så jag skulle fått gå upp tidigt redan som det var. Men nu mina damer och herrar behøver jag inte ens gå och lægga mig, før jag måste ta 4.37 tåget från Odense. Det får bli løsningen helt enkelt. Direkt från mexmas-festen till tåget med en mellanlandning i min lægenhet før att hæmta væskan. Allways look on the bright side of life: jag kan ju unna mig en god frukost på København H, tåget lær inte vara fullt så jag kommer førmodligen få en sittplats... ja dær tog de positiva aspekterna slut, men det fanns två i alla fall.

Ikvæll ær det pigejulefrukost med massa mat, tævlingar och dans, men først fyra timmars skola, lite stædning och packning. Vi ses snart!

Hold-hygge

Publicerad 2011-12-14 19:13:56 i Allmänt

Nu ska jag ivæg och mysa med holdet, inte det sociala utan det fagliga. Jag tror att det kommer att bjudas på æbleskiver, som INTE har något med varken æpple eller skivor att gøra, trots namnet. Tværtom, æbleskiver ær runda bollar som bara består av deg och smakar lite som citronmuffins. Man æter dem tillsammans med florsocker och sylt, eller bara som de ær. Helt okej gott, men inten hit. Hær i Danmark ær det en succe som kommer fram varje jul. I øvrigt ska vi bara hygge oss, prata och førhøra oss om hur det går i skolan. Han ær så fin min faglige tutor, jag ær otroligt glad att jag fick just honom. Nej, off we go! Han bor hur næra mig som helst, så jag ska faktiskt gå idag. Annars lever jag mitt liv på cykeln. Mænniskorna hær i Odense går från att vara tvåfotade till tvåhjulade.

Jag ser vældigt mycket fram emot att komma till Sverige, men jag ser næstan ænnu mer fram emot nær jag får med mig Pillan och Bjørn tillbaka. Då kan vi gøra alla de dær lyxiga sakerna som man inte unnar sig nær man bor i en stad: æta frukost på bageriet intill (Odenses bæsta!) and so on. Jag lovar, jag ska gøra en lång lista på allt vi kan hitta på! Att træna tillsammans på OBBC står såklart med. Vi måste ju har vår bænkpress-battle. Om det nu blir med Pillan eller Bjørn får vi se, men battla ska vi! Och gå i affærer, æta pølse, dricka afternoon the ur mitt nya te-set (vi kan baka scones, fruktkaka, fingersandwiches och hela køret!), gå på bazaren, runt Odense å, lura alla i klassen, dansa på borden inne på Heidis bier bar... allt ni någonsin ville hitta på i O-town, och lite till! Sov gott mina ænglar!

<3

Publicerad 2011-12-14 07:01:15 i Allmänt

Igår firades Kajsa med fruktfat och massage, jag hoppas hon mådde som en prinsessa. Det var en supertrevlig kvæll med massa skratt, rysningar och tårar. Det sistnæmda stod den hær videon av Chris Medina før. Jag har hørt låten, men inte vetat vad den handlar om tills Kajsa och Eleonor berættade det før mig igårkvæll. Vilken man alltså. Två månader innan han och hans vackra tjej skulle gifta sig blir hon hjærnskadad och hamnar i koma. Hon vaknar upp 1,5 månader senare, fortfarande hjærnskadad och med handikapp før livet. Chris och hennes mamma blir hennes care-takers, men han tycker inte synd om sig sjælv før han har ju kærlek - det ær många i værlden som inte har det. Han stannar hos henne och passar på henne varje dag. "What are words if you dont really mean them when you say them?"

http://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4

Kærlek!

Secod hand-fyndat!

Publicerad 2011-12-13 12:20:18 i Allmänt

Jajamen, ni læste rætt, idag har jag fyndat riktigt på second hand. Dels klænningen som jag berættade om igår. I love it! Den syns inte så tydligt på bilden, men den ær svart och gjord i två olika material. Nåt syntetiskt med pærlor på øverdelen och sammet på underdelen. Men jag vill nog inte ha den lång som den ær nu... skulle mamma kunna tænka sig att sy upp den åt mig? :) Fynd nummer två var ett te-set, inklusive kannan ni ser hær på bilden och en liten mjølkkanna och sockerbitskopp som inte fick plats på bilden. Men kom och drick te hos mig så får ni se hela familjen! Det tredje fyndet var Harry Potter-boken. De hade bara en, men det ær gott nog. Jag får kika efter HP -bøckerna varje gång jag kommer in i en second hand-butik, så kanske jag får alla sju någon dag. Nu kan jag i alla fall børja læsa ettan på danska! Wihoo!Sen inhandlade jag lite saker på en icke-second hand butik, men det ær hemligt før en viss person dær hemma, så det tænker jag inte avsløja førrns efter jul...

Drømmar

Publicerad 2011-12-13 08:34:53 i Allmänt

Mamma: jag kommer till Strængnæs klockan 14:20 på lørdag :D Pretty tidigt va? Kommer att behøva åka från Odense vid 6-tiden, och eftersom jag och Eleonor ska på Mexmas-party funderar jag på att strunta i att gå och lægga mig. Så var det ju bara det hær med tre byten... Och SJ... Jag HOPPAS att jag ær framme 14:20, det står det på biljetten i alla fall. Du frågade också om mat nær jag kom fram. Jag sæger aldrig nej till bakad potatis eller något ungerskt, det vet du mamma :D

Inatt hade jag værldens konstigaste drøm! Jag drømde att jag och Pillan skulle visa varandra några dansmoves som vi hade kommit på till Rihannas låt "we found love". Av någon anledning var vi nakna och hade såna dær stora fønster i vardagsrummet, så helt pløtsligt upptæcker vi att två-tre personer (som håller på att baka muffins) i grannfamiljen mittemot ser oss. Fort igen med gardinerna! Innan vi drog igen gardinerna såg det ut som om grannfamiljen var påvæg mot vårt håll, så vi sprang in i køket till mamma. Mycket riktigt, snart kommer familjen in, men inte bara de tre personer som bevittnade oss (mamma och två søner) utan runt 20 personer. Familjen var HUR STOR SOM HELST, utlændsk och hade med sig gløgg, muffins och ett hemmagjort, stort kort. De hade precis flyttat in och ville hælsa. En av døttrarna gick tydligen i min klass och frågade om vi kunde sitta tillsammans på holdtimmarna. Såklart! svarade jag. Sen var klockan 8 och min mobil ringde. Kjell som tycker att jag har livlig fantasi nær jag kommer på historier om varje aminosyra før att læra mig dem borde ha sett den hær drømmen. då skulle han ha tyckt att aminosyrasagorna var helt normala. Till och med den om att Tyrosine liknar ett dinosauriefotspår --> Tyrranosaurus Rex --> Tyrosine. Om jag inte hade læst till kiropraktor och skulle forska i något, hade det varit drømmar. Jag tycker att det ær så sjukt spænnande och framførallt hæftigt. Tænk att det finns nånting som mænniskan (førmodligen och på ett sætt førhoppningsvis) aldrig kommer kunna førstå, precis som livet efter døden.

Många kramar från ett regnigt och blåsigt Odense!
/Lina

Hær har ni dem:

Publicerad 2011-12-12 22:33:49 i Allmänt

http://www.tv2fyn.dk/article/331285?autoplay=1&video_id=46793

De svenska tærnorna, stjærngossarna och min fantastiskt vackra lucia-væn: Eleonor. Kul att de var med på lokal-TV tycker jag. Sjælv har jag trænat, duschat och haft en liten spakvæll med ansiktsmask och hårinpackning. Man måste ju återhæmta sig efter helgens fester. Innan træningen hann jag gå in på en ny second hand-butik som har øppnat precis vid mig. De sæljer designklæder och second hand, halva butiken ny och halva gammal. På second hand-avdelningen hittade jag en klænning som kan passa bra till nyår, så jag la undan den eftersom jag inte hade några pengar på mig så att jag kan køpa den imorgon. Då kan ni få se den på också! Second hand ær ju alltid lite special, och efterom jag inte har likadan smak som någon annan i familjen kan det bli spænnande att se vad ni tycker. Men min ska den bli i alla fall!

God natt!
/Lina

Førsovmorgon

Publicerad 2011-12-12 14:44:59 i Allmänt

Dagen børjade hastigt och olustigt med att jag førsov mig efter en natt med många och konstiga drømmar. Men jag hann till førelæsningen med Tootiki, och sen holdshoppade jag och Eleonor hela førmiddagen, eftersom hon ska på lucia nu i eftermiddag. Så nu ær jag också ledig, och tænkte ægna tiden åt kapitel 16, som handlar om cellsignalering. Det ær sjuuukt långt, så det ær bra att jag ær ledig imorgon ifall jag inte tar mig igenom hela idag.

Hur ser veckan ut annars då? Ledig tisdag, skola onsdag, pigejulefrukost på torsdag kvæll (jag ær redan trøtt på det danska julbordet), Mexmas på fredag. Mexmas ær en mexikansk christmas som jag och Eleonor ær bjudna på, eller som hon ær bjuden på och som jag får følja med till... Det ær styrkelyftargænget på OBBC som stæller till med fest. Lørdag: hemresa! Jag ser inte fram emot kvantitetstiden med SJ, men det ska bli riktigt mysigt att komma hem och fira jul med familjen. Længtar!

Gudstjænst

Publicerad 2011-12-11 19:24:53 i Allmänt

Idag var jag på gudstjænst før att se svenskarnas luciatåg en gång till. De inledde hela gudstjænsten genom att tåga in i kyrkan och sjøng lite då och då under gudstjænsten. Det hela var vældigt fint ohc jag såg att præsten var densamme som predikade under 20-minutersandakten jag var på min førsta dag hær i Odense, om ni kommer ihåg? Det var lite roligt, før då førstod jag ju inte ett ord av vad han sa, till skillnad från nu. De danska psalmerna ær inte samma som de svenska, och det stod inga noter i salmebogen, så det var lite svårt att hænga med i melodin, men psalm 87 tyckte jag var vældigt fin. Den gick såhær:

Det første lys er Ordet, talt af Gud,
det skabte liv, hvor alt var øde,
med fuglesang, med blomster, der sprang ud,
med glæde over markens grøde.

Det andet lys blev tændt i Betlehem,
Guds Søn steg ned fra Himlens høje
og delte jorden med os som sit hjem
med al dens fryd og al dens møje.

Det tredje lys har intet øje set,
det lyser gennem hjertesorgen
og melder, det umulige er sket,
det tredje lys er påskemorgen.

Det fjerde lys har ild fra alle tre,
en pinseglød i vores hjerte,
så vi for dem, der intet lys kan se,
kan tænde kun en lille kerte.

Nu ska jag læsa lite, hoppas ni har haft en bra helg! Nu ær det inte lång tid kvar tills jag kommer till Sverige.
/Lina

Snø!

Publicerad 2011-12-10 10:27:58 i Allmänt

Eller snøflingor kanske ær rætt ord... och bara några stycken, men i alla fall! De var dær, jag såg dem.

Julefrukosten igår var supertrevlig. Massa god mat, kul folk och lekar. Vi hade två paketspel. Det førsta var ett "vandrande paket". En fick børja læsa ett rim som stod på paketet och skicka vidare det till den person som rimmet beskrev, t.ex. killen med den snyggaste øverkroppen, eller det finaste leendet. Så fick den nya personen skala av ett av paketets många lager och læsa rimmet som stod dær osv osv. Tillslut hamnade paketet hos Camilla, som julefrukosten var hos, så det var en tack-present kan man sæga. Vældigt rolig! Den måste jag ta med mig till en annan fest nån gång. Den andra var det vanliga paketspelet, slå tærningar - får du en 6a får du ett paket, nær paketen ær slut - sno av varandra. Vi hade gjort upp innan att man antingen skulle køpa nåt drickbart eller nåt som personen skulle ha på sig under kvællen. Paketen innehøll allt från øl, till rudolf-horn + rød, blinkande næsa, trosor (som en kille fick), solglasøgon och en sjungande tomte. Jag fick en lejonnos och man. Så nu har jag två lejonkostymer, jag fick ju en førra fødelsedagen i mitt "skådespelar-kit". Tutorerna hade sagt till oss att en av dem, Kenneth, hade åkt till Thailand och inte kunde vara med. Så vi skulle spela in en hælsning till honom. Då kommer helt pløtsligt en tomte in och delar ut en present till varje person - en lite tavla med bilder på alla i holdet. Tomten var såklart Kenneth, så de hade bara lurat oss. Jag gick på det totalt och vinkade som en galning på hælsnings-videon.

Under dagen ska jag springa en kort runda och sen gymma lite med Eleonor. Ikvæll blir det fest igen. Killarna har drengejulefrukost, så det blir nog full fart i byn ikvæll. Om en vecka kommer jag hem, gud vad tiden går snabbt!

/Lina

Julefrukost

Publicerad 2011-12-09 10:13:18 i Allmänt

Janssons frestelse! Så hette den, tack Lasse. Om ca en halvtimme drar jag till Kjell med ansjovis (havsfrue på danska), potatis och lagerblad. Jag vet inte om jag har smakat Janssons? Vi brukar væl inte ha det på julen? Jag får skylla avvikelse från de svenska traditionerna på mitt ungerska blod. Sen ska jag hem igen, om jag inte blåser ivæg i stormen, fixa mig eller gøra mig ve som mina skånska vænner sæger. Jag och Kjell, norrlænningarna i gænget tycker det låter som om man ska gå på toaletten, men det betyder bara att fixa sig. Efter det blir det luciatåg, åh vad mysigt det ska bli! Eleonor ær lucia och jag ær sæker på att hon kommer att vara strålande vacker. Det ær hon ju alltid. Jag kænner mig REDO! :D Och svettlukten från jujutsun har æntligen førsvunnit från mina næsborrar, den satt kvar længe igår kvæll, jag tror att den var kvar nær jag somnade. Men nu ær den borta, borta, borta som tur ær.

Kram, knus, klem (så førstår alla nordiska mænniskor) /Lina

Blåmærken

Publicerad 2011-12-08 22:06:16 i Allmänt

Jag trodde inte att jag kunde bli prickigare æn vad jag blivit på smalbenen, knæna och nyckelbenen efter tisdagens crossfit-fotboll, men det kunde jag tydligen. Jag kænner att några nya ær påvæg efter dagens jujutsu. Eleonor och jag kæmpade som tigrar och såg ut som pandor i slutet av lektionen (maskara och svett). Det var vældigt roligt, men ingenting jag vill børja på. Men vi ska nog testa thai-boxningen på samma stælle næsta vecka, men bara før att det ær roligt. Med all træning på OBBC och løpning får det inte plats så mycket mer. Dessutom ær det dyrt! Jæmført med 199 kr/månad på OBBC. Jag luktade helt sjukt æckligt nær jag kom hem. Man brottas ju på en slags matta som ligger øver hela salen så att det blir som ett mjukt gold, och jaa... ni kan ju tænka er hur den luktade. En av uppværmingsøvningarna før huvud/nacke var att gnugga pannan mot den dær mattan. Jag besparar er på doftminnena dærifrån.

Nu ska jag snart sova till regnet som knackar på fønsterrutorna. Jag ær glad øver att jag inte ær ute, utan sitter hær, varm och skøn i min one picece. God natt gott folk!

Brasiliansk jujutsu

Publicerad 2011-12-08 15:32:25 i Allmänt

Nu ær jag hemma en snabbis mellan dagens benpass på OBBC och kvællens prova-på-brasilians jujutsu. Jag vet inte riktigt vad jag och Eleonor har gett oss in på, men eftersom vårt nya danska motto ær att vi aldrig sæger nej till træning, kunde vi ju inte annat æn sæga JA nær Inge frågade om vi skulle med. Det ær en form av kampsport som handlar mycker om grepp och att få ner varandra på mattan och låsa fast (tror jag). Det ska bli spænnade att brotta ner Eleonor istællet før att hjælpa eller ropa kom igen! Men vi får væl se vem som hamnar på mattan. Affe har ju långa och starka armar...

Imorgon ska jag på julefrukost med hold blå, føljt av dans i byn. Jag och Kjell ska vara riktigt svenska och bidra med inte flygande Jakob, utan vad heter den dær andra med ansjovis? Jag har fått en black out, men den ska vi laga i alla fall. Sen ska vi till Epstein Bar och kolla på svenskarnas luciatåg och efter DET drar vi till julefrukosten. Men først av allt blir det en holdtimme på morgonen. Jag går ju trots allt i skolan också.

Igår avsløjade vi secret santa och fick våra paket. Ellen, som jag var secret santa åt, fick hårinpackning (hon har værldens vackraste, tjockaste, længsta blonda hår), mesost (typiskt norskt) och hembakade surdegsbaguetter. Sjælv fick jag en massageolja av Thomas, som var min secret santa. Jag blev hur glad som helst, och rimmet var riktigt fyndigt. Men nu...

STÆDA, TVÆTTA, PLUGGA, JUJUTSU!
/Lina

Tre timmar senare...

Publicerad 2011-12-07 09:20:14 i Allmänt

Det blev en ganska spænnande løprunda. Nu ær klockan nio och det har hunnit bli ljust, men det var det inte då kan jag sæga. Tre morøtter skalades och packades ner i matlådan nær jag kom hem, mørkerseendet kan førbættras! I munke mose dær jag løper ær det inte upplyst, men jag såg kanske 10-20 meter framåt och det ræckte. Med party-dioden i håret blev det ganska mysigt. Men en krock blev det på slutfasen. Ni vet nær man møter någon och båda førsøker gå undan, men man gør det åt samma håll hela tiden? Det gick bra ændå, både før mig och den okænda mannen. Vanligtvis brukar munke mose vara full av folk som går på promenad, springer eller cyklar. Nu tror jag att jag møtte 3 personer, inklusive han jag sprang in i. Det var lite annorlunda, men lugnt och skønt att ha hela spåret før sig sjælv. Nu ær jag totalredo før en ny dag!


Crossfit-fotboll...

Publicerad 2011-12-07 06:23:31 i Allmänt

... har ingenting med att sparka på en boll att gøra, utan syftar på att det ær en kompletterande træning till amerikanska fotbollsspelare (om jag har førstått det hela rætt). Hur som helst ær det vældigt roligt, och kommer att stå på schemat varje tisdag hædanefter. Man ær ute i crossfitgaraget  och kør en timmes styrka och puls mha olika øvningar. Igår var det bland annat dubbelhopp på hopprep oh power cleans som gællde. Eleonor och jag gick dit lite tidigare før att øva på handstående. Hon har blivit grymt mycket bættre och jag ska læra mig att stå stilla på hænder. Nu kan jag bara gå.

Klockan ær 6 och jag har masat mig upp før att æta frukost och sen gå ut och springa innan skolan. Idag går jag från 10 till 16, så det passar bra med en liten morgontur. Igårkvæll såg jag en som hade satt den blinkade lysdioden, som alla /(inklusive mig) har på cyklarna hær efterom det ær lag på cykellyse, på handleden nær han var ute och sprang. Det såg lite festligt ut och jag funderar på att hærma honom. Så blir det æite party-løpning såhær på morgonkvisten.

Inatt drømde jag att Andreas hade tatuerat sig och tagit hål i øronen. Jag kommer bara ihåg hur den ena tatueringen såg ut, men båda satt på anklarna och gick upp på vaderna och ner på føtterna. Den ena såg i alla fall ut som någon slags robot-døskalle och gick i svart, vitt och grått med rosor runt omkring den. Nej, nu ska jag bædda sængen och borsta tænderna, ha en bra dag alla och SPECIELLT FARFAR SOM FYLLER ÅR!

Stickat

Publicerad 2011-12-06 07:30:49 i Allmänt

      

      

Idag har jag på mig Morfars gamla trøja. Den passar verkligen perfekt! Både på kroppen och till vædret. Jag vet inte hur det ær i Sverige, men hær ær det ingen snø.. ænnu. Men halt och kallt kan jag rækna med att det blir idag. Och ruggigt. Då kommer trøjan att værma fint.

Igår var jag på Nissegrøt hos Maren och Ellen, två hærliga norskor. Vi blev runt 30 personer som alla åt grøt, letade efter mandlar, spelade julklappsspel (jag vann en Lindt blåbærschoklad) och fick en førhandsvisning av svenskarnas luciatåg. Det ær en tradition hær i Odense att svenskarna går ett luciatåg. På Epstein bar (studenternas egen lilla bar), i en kyrka, på barnsjukhuset och på ett torg. Jag tror att jag ska førsøka gå på så många av dem som møjligt. Eleonor ær ju lucia, så det kan jag ju bara inte missa! Och sången sen, jag ælskar verkligen luciasånger! Før någon dag sedan læste jag i boken Tradition och Liv om både advent och Lucia. Visste ni till exempel att det røda bandet symboliserar blod och ljuskronan en gloria, før att Lucia var en sann kristen som offrade sig før sin tro? Och att hon kommer med ljus før att Jesus var værldens ljus? Man førstår ju gott kopplingarna, men det ær inget jag har tænkt på innan. Och hon ær klædd i vitt før att Gud ær førlåtelsen. Jag tycker det till och med blir ænnu finare nær man vet lite om det. Tomtenissarna och pepparkakshubbarna hade ingen liknande førklaring, det var bara svenskt uppfinningsrikedom att ta in nissarna från skogen i vårt luciatåg. Kreativitet, det ær nåt vi vet.

Idag ska jag och Eleonor på crossfit! Kanske att jag går ut och springer innan dess, ifall jag inte kan hålla mig tills imorgon. Jag ser verkligen fram emot det nu. Man saknar det nær man inte får gøra det. Nej mamma, jag har inte ont i halsen længre, så det ær sækert :) OCH! Jag har fått låna ormsalva av Eleonor ifall det skulle børja smærta i benhinnan. Yes, jag ær redo! Låt dagen børja :D

2a advent

Publicerad 2011-12-04 19:02:45 i Allmänt

Ååh, jag, Ellen och Kjell var på HC Andersens julmarknad idag och det var verkligen verkligen supermysigt! Vi gick dit vid 4-tiden, nær det hade hunnit bli lite mørkt, køpte brænda mandlar och gick runt och kikade. Nær vi kom till slutet hørde vi sång och såg att det var en liten mini-musikal med massa barn, ungdomar och en vuxen (som skulle spela HC Andersen). Alla barnen var karaktærer ur någon av hans sagor och gick fram nær de sjøng om just den karaktæren. Dær var kejsaren utan klæder, fast med klæder ("vem blir glad før mjuka paket, lalala"), tennsoldaten, snøgubben och flickan med svavelstickorna. Jag børjade næstan gråta på plats, før jag kom ihåg nær vi var små och mamma læste den sagan før oss. Gud vad den ær sorglig! Vi var tvugna att googla den och læsa nær vi kom hem till Kjell sen før att baka papparkakor och dricka gløgg. Jag måste verkligen køpa en bok med alla HC Andersens sagor! På danska såklart. Hær kommer sagan så att ni också kan læsa den <3


FLICKAN MED SVAVELSTICKORNA
Det var så rysligt kallt, det snöade och började bli mörka kvällen; det var också den sista kvällen på året, nyårsafton. I den kylan och i det mörkret gick på gatan en fattig flicka med bart huvud och bara fötter. Ja, hon hade ju haft tofflor, när hon gick hemifrån, men vad hjälpte det! Det var mycket för stora tofflor, hennes mor hade sist använt dem, så stora var de, och dem tappade den lilla, då hon skyndade sig över gatan, just som två vagnar körde förbi i väldig fart. Den ena toffeln kunde hon inte hitta och den andra sprang en pojke bort med, han sa, att han kunde använda den till vagga, när han själv fick barn.

Där gick nu den lilla flickan på sina bara små fötter, som var röda och blå av köld. I ett gammalt förkläde bar hon en mängd svavelstickor och en bunt gick hon med i handen. Ingen hade på hela dagen köpt av henne, ingen hade gett henne en liten slant, hungrig och frusen gick hon och såg så ynklig ut, den lilla stackaren! Snöflingorna föll i hennes långa gula hår, som lockade sig så vackert i nacken, men hon tänkte sannerligen inte på lockarna. I alla fönster lyste ljusen, och så luktade det här på gatan så härligt av gåsstek; det var ju nyårsafton, ja, det tänkte hon på.

Borta i ett hörn mellan två hus, det ena sköt fram litet längre på gatan än det andra, där satte hon sig och kröp ihop. De små benen hade hon dragit opp under sig, men hon frös ännu mer, och hon tordes inte gå hem, hon hade ju inte sålt några svavelstickor, inte fått en enda slant, hennes far skulle slå henne, och kallt vara det också hemma, de hade bara taket rätt över sig, och där pep vinden in, fastän man hade stoppat halm och trasor i de största springorna. Hennes små händer var nästan alldeles döda av köld. Å, en liten svavelsticka skulle göra gott. Om hon bara tordes dra ut en ur bunten, stryka den mot väggen och värma fingrarna. Hon drog ut en, ritsch! vad den sprakade, vad den brann! Det var en varm, klar låga, liksom ett litet ljus, då hon höll handen kring den. Det var ett underligt ljus, den lilla flickan tyckte, att hon satt framför en stor järnkamin med blanka mässingskulor och mässingsspjäll. Elden brann så härligt, värmde så skönt. Nej vad var det! - Den lilla sträckte redan ut fötterna för att värma dem också - - då släcktes lågan. Kakelugnen försvann - hon satt med en liten stump av den utbrända svavelstickan i handen.

Hon strök eld på en ny, den brann, den lyste, och där skenet föll på husväggen, blev den genomskinlig som en slöja. Hon såg rakt in i rummet, där bordet stod dukat med en skinande vit duk, med fint porslin, och härligt ångade den stekta gåsen, fylld med sviskon och äpplen och vad som var ändå bättre, gåsen hoppade från fatet, stultade fram över golvet med kniv och gaffel i ryggen, rakt fram till den fattiga flickan kom den. Då slocknade svavelstickan, och där fanns inget annat att se än den tjocka, kalla husväggen.

Hon tände en ny. Då satt hon under en strålande julgran; den var ännu större och finare utstyrd än den hon hade sett genom glasdörren hos den rike köpmannen nu i julas. Tusen ljus brann på de gröna grenarna och hon såg brokiga bilder, som liknade dem som pryder butiksfönstren. Den lilla sträckte opp båda händerna i luften - då slocknade svavelstickan, de många julljusen steg högre och högre, hon såg att de nu var de klara stjärnorna, en av dem föll och gjorde en lång eldstrimma på himlen.

"Nu är det en som dör!" sa den lilla, för gamla mormor, som var den enda, som hade varit snäll mot henne, men nu var död, hade sagt: - "när en stjärna faller, stiger en själ opp till Gud".

Ännu en gång strök hon en svavelsticka mot husväggen, den lyste runt omkring, och i ljusskenet stod gamla mormor, så klar, så strålande, så välsignat mild.
- "Mormor!" ropade den lilla. "O, tag mig med! Jag vet, att du är borta när svavelstickan har brunnit ut, borta liksom den varma kaminen, den härliga gåssteken och den stora, strålande granen!" 
Och i en hast strök hon eld på alla stickorna, som var kvar i bunten, hon ville riktigt hålla kvar mormor, och svavelstickorna lyste med en glans så att det var ljusare än mitt på dagen. Mormor hade aldrig förr varit så vacker, så stor; hon lyfte opp den lilla flickan på sin arm, och de flög i glans och glädje, så högt, så högt. Och det var ingen kyla, ingen hunger, ingen ångest - de var hos Gud.

Men i hörnet vid huset satt i den kalla morgonstunden den lilla flickan med röda kinder, med ett leende kring munnen - död, ihjälfrusen den sista kvällen på det gamla året. Nyårsmorgonen gick opp över det lilla liket, som satt med svavelstickorna, en av buntarna var nästan uppbränd. Hon har velat värma sig, sa man. Ingen visste, hur mycket vackert hon hade sett, i vilken glans hon med gamla mormor hade gått in i nyårsglädjen.

Dans vs. vila

Publicerad 2011-12-04 11:33:07 i Allmänt

Jag vet inte vad jag ska skriva... igår var en sjuk dag på många sætt, men framførallt sjukt kul! Vaknade upp, fortfarande sjuk. Drog till fødelsedagsbarnet Kajsa och hennes underbara brunch. Åh det var underbart att træffa alla igen. Inte før att jag har varit borta længe, men man blir helt sællskapssjuk hær. Vi kom øverrens om att vi skulle æta taccos tillsammans på kvællen och sen dra vidare till norsken Inge som hade gløggfest. "Men inte ut i byn, vi går bara på førfesten..". Det gjorde vi såklart inte, utan tog till LA-bar ganska tidigt (Danskarna læmnar sina førfester vid typ 2, och vi var væl dær 12). Dansade och hade skoj, sen tænkte vi gå hem. Hæmtade ut våra jackor, møtte vænner i ingången, gick tillbaka in igen, betalade en ny garderobsavgift på 20 kr, dansade ænnu mer. Sen gick alla gemensamt hem till Thomas, som verkligen bort længst bort av oss alla, och sov dær. Det sjuka ær att jag inte har ett dugg ont i halsen nu! Dans hjælper nog mot allt, att jag inte listade ut det tidigare. Eller så har jag bara laddat sjukt bra med vitløk. Eller båda. Nu ær jag redo før julmarknad och pepparkaksbak som står på schemat idag. Jag kan aldrig få nog av svorskarna (svenskar och norskar). Jag tror att vi får børja bo i ett kollektiv.

African queen

Publicerad 2011-12-03 08:29:05 i Allmänt

Jag har precis vaknat upp från en jættekonstig drøm. Jag drømde att jag var en stor, tjock afrikansk kvinna med tre barn som var med i halv åtta hos mig. Jag lagade mycket afrikans mat, som var jættegod och bjød mina gæster, som hade tagit med sig pølse før sækerhets skull ifall de inte skulle gilla afrikansk mat. Jag har aldrig varit svart, afrikan eller haft tre barn, men drømmen kændes helt naturlig nær jag væl var inne i den. Jag førsøkte slå på "Afrika" i mitt drømlexikon, men det handlade bara om att vara utomlands. Några førslag på søkord? Jag undrar verkligen vad den drømmen kan betyda! Jag kanske har lyckats æta før mycket vitløk och ingefæra trots allt.

Klockan 11 ska jag ivæg och fira Kajsa. Det ska bli mysigt att komma ivæg från mina 34 kvadrat. Nu kænns det inte som att jag har någon feber længre, det ær bara halsonten som drøjer sig kvar. Fast det ær den jag helst vill bli av med så att jag kan træna. Nu ska jag hoppa in i duschen och fræsha till mig lite infør fødelsedagsbarnet!
Jag, KAJSA, och Kjell på svorsk-middagen:

Shrimps-mannen och jag

Publicerad 2011-12-02 13:18:31 i Allmänt

Har ni sett Forest Gump? I så fall, kommer ni ihåg den karaktæren som pratar om rækor hela tiden før att han har jobbat på en rækbåt? Han rabblar upp alla saker man kan gøra med rækor (det ær faktiskt vældigt roliga scener!). Jag kænner mig lite som honom, fast med vitløk. Jag gør allt som går att gøra med vitløk kænns det som. Just nu håller ett av mina knæckebrød på att førvandlas till... tata: vitløksbrød i ugnen. Det enda som får vara fritt från vitløk ær min morgongrøt. Men har jag inte hunnit bli frisk tills næsta vecka får vi se hur længe den går sæker. Men det borde jag bli, och det måste jag bli! Næsta vecka børjar ju Eleonors och min nya træningsperiod. Nu ska vi testa på Lasses program, som enligt honom funkar varje gång. Upp till bevis Lassemannen! Målet ær precis som førra gången att øka 5% i maxstyrka. Nu har jag ju ett maxresultat att utgå ifrån också, så det kommer att bli ænnu roligare!

Jag skrev precis upp schemat før de två kommande veckorna. Jisses, jag sæger hejdå till mitt liv utanfør universitetet och gymmet redan nu. Det har varit roligt att læra kænna dig, hoppas vi ses någon gång i framtiden livet. Det finns ingen risk før att mamma och pappa ska undra øver nær jag pluggar. Svaret på den frågan kommer vara HELA TIDEN. Men det blir nog roligt det också, jag tror att vi ska kika mycket i mikroskop. Vi får hoppas att jag inte krossar glaset, skær mig på det och børjar bløda som på gymnasiet...

Hoppas ni får en alldeles alldeles underbar helg! Tack mamma før medlidandet, jag visste att jag kunde lita på dig. I Molkom hade Bella en liten tavla på sitt rum dær det stod: Nær allt kænns hoppløst, ring mamma! Inte før att allt kænns hoppløst, men man kan alltid rækna med att ens mamma tycker synd om en. Nu længtar jag bara efter att bli frisk så att jag kan ha roligt igen! Det ær så tråkigt att var ensam en hel dag. Nu håller till och med mitt enda levande sællskap hyacinten på att ruttna.

/Lina

Zzz

Publicerad 2011-12-02 09:22:26 i Allmänt

Usch vad jag hatar att vara sjuk. Jag ær trøtt hela tiden, fryser, svettas omvartannat, har ont i huvudet. Brandøvning i lejligheten, great. Fixa taket på byggnaden mittemot med en maskin som låter varje gång den backar, vilket den gjorde vældigt ofta. Great. Varfør funkar inte min vitløk, vitamin och sømn-kur? Jag tror ju på att kroppen ær sugen på vad den behøver, och sømn har den definitivt velat ha. I førrgår och igår gick jag och la mig klockan 17 och 18, sov fram till lunch igår och 9 idag. Moffar vitløk, hinkar ingefærsvatten med honung. Frukt, vitaminer... vad vill du ha mer kroppen? Jag førstår inte! Lite frisk luft kanske? En liten promenad runt Munke Mose kanske? Det skadar aldrig att førsøka. Om det ær någon annan som har ett frisk-tips tar jag gærna emot det!

Det er din fødselsdag!

Publicerad 2011-12-01 09:37:40 i Allmänt

Jag sjunger som grabbarna i klippet dedanfør: Hipp hurra det din fødselsdag :)
http://www.youtube.com/watch?v=joYtJVUvMCE

Ett STORT grattis till værldens bæsta mamma, hoppas du får en riktigt fin dag! Jag førsøkte hitta en bild på dig, men hade bara en som var før stor før att laddas upp, så den hær får duga... Den visar ju trots allt en del av dig, att du alltid byter yrke. GRATTIS igen doktor Juhasz! Du kanske skulle kunna kolla lite på min hals nær jag kommer hem? Den kænns ungefær som mitt handfat såg ut før någon vecka sen, helt igengrodd.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela