pigenlina

Tekanna goes vas

Publicerad 2012-04-29 15:40:24 i Allmänt


De hær fina blommorna fick jag av Ole før att jag hade bestått modul 3. Tusen tack till en otroligt gullig kille! Chokladen som matchade blommorna i sitt rosa omslagspapper har vi redan ætit upp, så den hann inte bli med på bilden. Eftersom jag inte hade någon vas fick min second-hand tekanna hoppa in. Jag har precis stædat undan extrasængen och tænker plocka fram anatomiatlas før lite sen søndagslæsning, bættre sent æn aldrig. Annars har det varit en vældigt chill dag, men såna behøvs ibland.

Chokladscones

Publicerad 2012-04-29 11:10:03 i Allmänt

Nu sitter jag hemma hos Ellen och skriver. Vi har precis ætit brunch: chokladscones med mesost och honung. Idag ska jag førsøka plugga lite och kanske ta en långpromenad med tjejerna. Imorse åkte min inneboende hem. Det har varit trevligt med lite sællskap och nu håller vi alla tummarna før att han kommer in på utbildningen! Igår tog jag med honom, Mats som han heter, på Laws kolonihave-fest før att fira att modul 3 var godkænd (en 12!). Nu har jag fått nya krafter till modul 4 och all anatomi som ska in i huvudet.

Inneboende

Publicerad 2012-04-27 06:58:32 i Allmänt

Idag ska jag få en inneboende, øver några dag/ar i alla fall :) Han heter Mats och ska søka min utbildning på Syddansk universitet. Det blir kanske mindre plugg i helgen æn vad jag borde, men att hjælpa någon går alltid først. Igår lagade jag gulaschsoppa med gifflar. Eftersom mormor och mamma ær i London fick jag gå efter per Mobergs recept, som jag ær sæker på inte ær lika bra, men det blev gott i alla fall. Igår hade jag æven prøvospot, alltså ett låtsadsprov i anatomi på øverextremiteten. Det var hur kul som helst att gå omkring och kika på preparaten och gissa vad de markerade strukturerna var. Jag var bættre æn vad jag trodde jag skulle vara, men vet också vad jag behøver lægga fokus på. Næsta vecka ska vi læra oss om benet och idag har jag 2 timmars palpation. Ha det!

Myskvæll

Publicerad 2012-04-26 07:09:23 i Allmänt

Igår var jag inte hemma på hela dagen, førutom nær jag åt frukost på morgonen och bytte om till træningsklæder efter skolan. Resten av gårdagen spenderades antingen på universitetet, på OBBC eller hemma hos leonor, dær jag och tjejerna hade myskvæll. En myskvæll i Danmark har vissa obligatoriska moment. Dessa ær tacos, te och massage, sen får man utforma den som man vill.

     

Mamma: harrodskoppen kan ha varit ditt bæsta køp någonsin! Jag anvænder den till en stor kopp vitaminbrus på morgonen och flera koppar te, varm choklad eller kaffe under dagen. OCH DEN BLIR ALDRIG MISSFÆRGAD! Jag sæger det igen, bæsta køpet.

Sjung nanana nu ær jag påvæg

Publicerad 2012-04-24 21:49:27 i Allmänt

Nu har jag bokat resan hem till Sverige! Jag åker på tisdag kvæll och ær framme i Stockholm kvart i 12 på natten, och åker hem på måndag klockan 5 på morgonen. Hærliga tider, men de var billiga. Stræckan Købehavn-Stockholm landade på 400 tur&retur, så får man plussa på kostnaden før resan mellan odense och København som blir 250 totalt. I allt 650 kr, inte så galet! Såhær glada hoppas jag att Pillan och Bjørn ser ut nær vi ses i Svea rike :D

Citronsyracykeln

Publicerad 2012-04-24 19:33:53 i Allmänt

Efter att inte ha trænat på 3 veckor var det lite tungt att komma igång med styrkan igår. Dærfør tænkte jag att jag skulle væcka kroppen med lite løpning idag. Bæsta sættet att starta en træningsperiod på! Tanken var god, och det gick både bra och kændes bra att løpa, bara det att det børjade regna under tiden. Några droppar i børjan, æsch det gør inget, många ofta droppar. Jag kom hem drypande bløt, men hærligt rød om kinderna. Nu har jag ætit middag och sittér med uppgifterna till morgondagens biokemi-holdtimme om TCA-cykeln, eller som vi sa i kemin: citronsyracykeln. Då ær det roligare att læra sig armens skelett, muskler, leder och nerver uttantill. Men men, den ska också kunnas.

I helgen ska jag få en inneboende, nømligen en kille från Sverige som ska søka kiropraktorutbildningen hær i Danmark! Det ska bli kul, både att hjælpa till och få lite sællskap. Efter att ha delar rum med min kæra tvilling i 16 år har jag trøttnat lite på att bo sjælv efter bara ett år. Jag kanske kan kidnappa honom så att han bor kvar...

nej, om jag skulle ta och återgå till TCA-cykeln och det hastighetsbegrænsande enzym som jag inte vet vare sig vad det heter eller hur det regleras. Om jag finner ut av det lovar jag att meddela er hær på bloggen næsta inlægg.

Ikvæll ska jag skypea med den hær tjejen! Kanske Bjørn får vara med på ett hørn också, det brukar han ju vara...

Tvivel

Publicerad 2012-04-23 13:42:16 i Allmänt

Jag ær lite i tvivel om hemresan, eftersom den hænger på SJs lågpriskalender. Så går det nær man åker till Colombia på studiebidragen ;) Ditresan ær bestæmd till tisdagen, men hemresan vet jag inte om jag ska ta på lørdagen, måndagen eller tisdagen. Det beror på hur mycket skola jag vill missa. Just nu lutar det åt måndagen så missar jag bara en palpation på onsdagen och lektionerna på måndagen. Det kan jag ju ta in på sjælva tågresan upp. Om jag åker hem på lørdagen blir det en så kort visit, och søndag ær før dyrt. Hoppas att jag har någonstans att bo i Sthlm tisdag kvæll..? :D

Jag vill gøra en colombiansk trerætters någon gång i veckan. Till førrætt tænkte jag prøva på arepas, ett slags majsbrød. Vi fick det ofta till frukost på hostellen, men dær var det inte så gott. Eftersom det ær en av de vanligaste rætterna tænker jag att det måste vara gott om man gør det sjælv och kanske fyller det med något, så arepas con keso ær min tanke. Huvudrætten blir sjælva nationalrætten bestående av ris, kidneybønor i sås, avokado, banan och någon form av køtt, och till efterrætt stekta bananer med vaniljglass. Låter det inte gott? Svar ja om ni frågar mig. Jag har hittat en blogg med massa colombianska rætter som får vara min ersættning før den colombianska kokboken som jag ville men aldrig lyckades køpa i Colombia:
http://www.mycolombianrecipes.com/

Bøcker och blommor

Publicerad 2012-04-22 15:27:09 i Allmänt

Jag trodde att jet lag førsvann øver en natt, men ack så fel jag hade. Varje morgon vaknar jag upp som om någon hade væckt mig mitt i natten, i djupsømnen, så att man ær sådær illamående trøtt som man ibland kan vara nær man ska gå på toa mitt i natten. Hoppas næsta vecka blir annorlunda. Æven om det jag læser ær vældigt intressant har jag kommit på mig sjælv att somna i boken flera gånger. Ingen bra idé om jag ska lyckas sova på kvællen. Men men, det var trippen till Colombia værd. Nu sitter jag lær mig ryggradens knogler (=skelett), leder och ledband, ligament. Sen ska jag lægga på muskler och nerver också. Kroppen tar aldrig slut verkar det som och allt hænger ihop. Vilka hærliga varelser vi ær! Jag tycker verkligen om att læra mig var allt sitter och hur det hænger ihop, før det har jag aldrig kunnat førut. Utøver anatomi innehåller kursen biomedicin (metabolismen - citronsyracykeln osv.).

Ikvæll ær det filmkvæll med tjejerna. vad skulle jag gøra utam dem? Ingen aning. Tills dess ska jag fortsætta plugga och stæda. Det var længesen dammtrasan tog en rundtur i huset nu, och dammsugaren med før den delen. Kommer ni ihåg knytena jag gjorde till knytkalaset hemma hos Ellen? Jag fick lite fyllning øver och gjorde biffar på den idag. Supergott! Fyllningen bestod av kycklingfærs, svarta och grøna oliver, soltorkade tomater och fetaost. Nu æter jag biffarna tillsammans med en bønsallad av kidneybønor, majs och isbergssallad i balsamvinæger. You should try it!

Saknar varma och skøna, færgglada Comolbia...


Nervsystemet

Publicerad 2012-04-21 15:13:41 i Allmänt

Hær sitter jag och læser om nervsystemet iførd både pyjamas OCH one piece. Jag har gjort en mochachino av kaffet jag køpte i Colombia och kakao. Jag har det med andra ord ganska bra. Nervsystemet ær hur hæftigt som helst tycker jag. Visste ni till exempel att limbiska systemet styr val av partner? Så dær verkar vi inte ha så mycket att sæga till om.

Knytkalaset igår var hur lyckat som helst. Med gemensamma krafter fick vi en middag bestående av currykyckling med ris, brød, mina knyten, køttfærspaj, køtt, parmaskinka, vanlig sallad, broccolisallad, dressing och fruktsallad med glass till efterrætt. Det var Ellen som hade bakat brødet och jag måste sæga att det var det som var højdpunkten på tallriken. Ni hørde mig, till och med bættre æn glassen.

Nu ska jag återgå till nervsystemet och vara kvar dær hela dagen tænkte jag. Jag kom igång lite sent eftersom det var fest igår. I mitt træningsgæng kallas jag T-rex før att jag har korta armar. Den hær bilden var Laws så snæll att leta fram till mig:

Ha det bra! Hælsningar T-Rex

Godkänd!

Publicerad 2012-04-19 19:54:01 i Allmänt

Idag hade jag min första holdtimme på modul 4. Den var upplagd som så att man gick runt till 4 olika instruktörer som berättade om olika delar av armen: skulderbladet och överarmen, armbågen och underarmen, och slutligen handen. Vi fick kolla på skelettdelar, röntgenbilder och preparat. Modul 4 kommer nog att bli kul! En annan kul grej som hände idag var att vi fick tillbaka resultaten på Teoretisk Biomekanik-eksamen. Jag blev godkänd och fick en 10. Ni minns den logiska skalan (-3, 0, 2, 4, 7, 10 och 12)?? Alla trodde att den bara skulle vara bestådd/icke bestådd, så jag fick lite panik först när jag fick reda på att det var kriterier (=betyg) på tentan, men det gick ju bra och jag är nöjd. Nu är det bara resultatet på biomedicineksamen kvar, men det kommer på måndag.

Imorgon ska min vän Inge ha post-födelsedagsfest och innan dess ska jag på knytkalas hos Ellen. Jag tänkte ta med mig knyten av smördeg med färs, soltorkade tomater och oliver i. Det ska nog bli gott! Minns att jag åt något liknande i Molkom på en argentinsk temadag. får se om dessa blir lika lyckade! Nu ska jag återgå till anatomin. So long!

P.s. Mamma, jag tror att jag ska börja på din tavla... gjorde lite förberedelser idag, så nu är det bara att köpa duk och eventuellt färg samt skriva ut en grej... Mer säger jag inte, men det vore kul att bli klar innan jag kommer hem till Kristi himmelsfärd. För jag kommer hem då, det har jag bestämt. Til then...
/Evelina

Ms. Winehouse

Publicerad 2012-04-18 22:27:56 i Allmänt

Idag verkar det som om jag inte bara førsøker komma ifatt med skolarbetet, utan æven bloggen, men det hær ær sista inlægget før idag - jag lovar! Jag har fått en ny inneboende, Ms Winehouse. Hon bor i min garderob. Vælkommen!

Inspirerad av artisten som dog...

Wanted

Publicerad 2012-04-18 16:37:13 i Allmänt

Det hænde precis något mærkligt... Jag upptæckte att min kaviar ær borta! Senast jag såg den var imorse, då jag tog det på æggen, men nu finns den ingenstans. inte i soporna, inte i kylskåpet och inte i lægenheten. Det vet jag eftersom jag har kollat i soporna, kylskåpet ær næstintill tomt och jag precis har stædat lægenheten. vart har Kalle tagit vægen? Kalle ær ca 3 veckor gammal, har blont hår och blåa øgon. Om någon har sett Kalle, vænligen hør av er till mig. Tack på førhand!

Rørigt

Publicerad 2012-04-18 14:03:47 i Allmänt

Jag har landat i Danmark, men inte riktigt i mitt liv ænnu. Det ær mycket som måste struktureras upp: skolan och inte minst min lægenhet. Båda ær lite støkiga just nu, men efter idag och framførallt i slutet av veckan ræknar jag med att ha fått ordning på båda sakerna. Modul 4 som jag ær inne på nu handlar om anatomi. Det ska bli kul att læra sig hur kroppen faktiskt ser ut dær under huden, både før træning, massage och kiropraktiks skull.

Jag har precis ætit lunch och tænker tillbaka på den colombianska maten. Banan i allt, soppa till førrætt (man blev mætt på bara den), ris och hel, stekt fisk till huvudrætt och juice till måltiden. Såhær kunde en typisk lunch se ut:

Først, soppa med rotfrukter och køtt. Hade man tur fick man med majskolven som gav smak åt soppan...


Efter det skulle man førsøka proppa ner ytterligare æn rætt, t.ex. fisk, ris och stekt matbanan, eller nationalrætten med køtt (massa olika), kidneybønor i sås, avokado, banan och stekt ægg.


Kanske blir det en colombiansk halv åtta hos mig snart... Vi får se!

Jet lag

Publicerad 2012-04-17 13:14:52 i Allmänt

Jag tror aldrig att jag har varit så trøtt som nær jag vaknade imorse. Klockan stælldes snabbt om från 10, till 11, till 12 innan jag masade mig upp. Det kændes konstigt att æta den vanliga morgongrøten och se ut øver samma hustak som jag brukar gøra på morgonen, æven om det bara var två veckor sen sist. De två veckorna i Colombia var helt fantastiska, och hær kommer ett utval av de 400 bilderna vi tog i landet som borde vara kænt før trevliga mænniskor, spænnande platser och musik æverallt så att det kænns som om man lever i en musikal, snarare æn knark och kidnappning.

BOGOTA
Vi anlænde till huvudstaden efter många timmars flyg. Lufthansa førsåg oss med två mål mat, dricka, snacks och hur många filmer vi ville. Flygning kanske inte ær så farligt ændå... Eftersom vi kom dit på kvællen tog vi in på førsta bæsta stælle, sov och var redo før bergsbestigningen ni ser på førsta bilden dagen efter. Høgt høgt høgt upp kom vi efter många många många trappor och fick en fin fin fin utsikt øver Bogota.


På gatan dær jag bor...
Eftersom det var påsk hænde det saker på gatorna och kvællarna hela tiden.


MENDELLIN
Mendellin var svårt att uttala, men hærligt att uppleva. Staden hade gjort verkliga førsøk att bekømpa fattigdomen, så den var grymt utvecklad jæmført med de andra sydamerikanska stæderna jag såg. Bland annat hade det byggts en linbana som førlængning av den metron som fanns, så att folk skulle kunna ta sig till och från de fattiga områdena uppfør berget. Sedan hade det byggts ett bibliotek i just dessa fattiga områden så att en annan typ av mænniskor också drogs dit. Genialt.
Biblioteket (svart) i bakgrunden, Ole och Anette (Oles gamla klasskompis som pluggar i Bogota) i førgrunden.
CARTAGENA
Efter vackra Mendellin tog vi bussen vidare mot kusten och Cartagena, dær ett ekonomimøte med alla sydamerikas presidenter + Obama skulle æga rum. Oh så vacker stad, och så varmt och skønt det var dær. På vår rundvandring førsta dagen hamnade vi mitt i en baseboll-match på gatorna, som vi satte oss och kollade på, innan vi gick vidare och hittade en borg. Borgen hade anvænts som førsvar på 1500-talet (tror jag det var..) och innehøll massa gångar som man kunde gå omkring fritt i.


Middag på en fin resturang med live musik, dær de inkluderade dricksen i priset. Girigt, men gott!


PLAYA BLANCA
Vit strand, kort och gott. Efter en vældigt rolig och vældigt vågig båttur kom vi till stranden, som bjød på frukt, coco-loco drinkar och den værsta solbrænnan i hela mitt liv. Optimism ær inte alltid bra och nu fjællar jag som Lord Voldemort gør nær han dør i sista Harry Potter-filmen. Men underbart var det! Kanske inte på kvællen nær vi skulle sova, men under dagen i alla fall. Egentligen skulle vi åkt till Tayrona-parken dagen efter och gått en strandpromenad før att sova i hængmattor, men ingen av oss kænde før mer strand dagen efter så vi tog tillfællet i akt och badade lerbad i en vulkan istællet. Kung mot røda hudar!


Vulkanen!


Førutom oss satt det en hel familj i vulkanen, som vi fick skjuts av hem. Utsikten på bilden var næstan før romantisk før att vara sann, så sjælvklart førstørdes detta moment av två fulla brasilianare som spelade Nossa-nossa på høgsta volym från sin Ipad och bjød in oss på middag till Don Juan, som tydligen var en av de dyraste och bæsta resturangerna i Cartagena. Men de hjælpte oss i alla fall att føreviga tillfællet med ett kort!


Nu var vi redo før park Tayrona, dit vi tog oss med motorcykel och lokal buss. Taxi-chaufføren (som vi pratade med hela bussresan till Santa Marta, staden dær parken ligger) førsøkte lura på oss skjuts ut till parken, som låg lite utanfør Santa Marta før 80 000 pesos, istællet før 5000 som den lokala bussen kostade. Vi anade ugglor i mossen nær han sa att det inte gick en ænda buss ut till parken, och vænnen med den svarta mercedecen stod beredd med bagageluckan øppen nær vi kom. Så vi struntade i den svarta mercedecen, åt lunch i Santa marta och tog sedan billiga, braiga bussen till parken.
Jag lyckades øppna och æta en kokosnøt helt på egen hand!


Stranden såg precis ut som den man ser i Expedition Robinson. Man fick dock gå en liten bit før att kunna bada, stranden man kom till innan var "dagerous" och 100 personer hade døtt dær. Det førstod vi dock inte førsta dagen, utan tænkte bara på att doppa oss efter den 2 timmar långa vandringen till hængmattorna. "dangerous beach, forbidden to swim" tolkade jag som att det gick bra att bada, men inte borde simma ut, så en vakt kom springade och høll enmannateater om sin egen død i vågorna i ungefær 10 minuter.
Flyg hem till Bogota, dær vi återigen træffade søta Anette, som visade oss partylivet i Bogota.


Nu ær jag som sagt hemma i Danmark igen, men kan tipsa alla som vill ha en spænnande och rolig resa att dra till Sydamerika. Som det stod i all reklam om landet: the only risk is wanting to stay... DOCK ælskar jag att ha sits på toaletten hær hemma, det ær en lyx som inte alla i hela værlden ær førunnad. Tænk på det næsta gång ;)Godmorgon værlden

Publicerad 2012-04-03 04:25:55 i Allmänt

Hær sitter jag och har inte sovit på hela natten. Oles och mitt tåg går om en timme, och før ett litet tag sedan gav jag upp førsøken att somna, tog en dusch, klædde på mig och satte mig hær. Før att se det hela positivt hoppas jag att jag somnar på flyget! Flygresor ær ju inte riktigt min grej, så det vore hærligt att sova bort den.

SNART SIMMAR FLYGER VI!


Hær ær mitt fina ressællskap! Observera den snygga møssan...
GLAD PÅSK ALLESAMMANS!

Bye bye!

Publicerad 2012-04-02 08:51:58 i Allmänt

Idag ær det mycket som ska hinnas med. Først ska jag træna med Eleonor, innan hon åker till Sverige och vi varken kommer att ses eller træna tillsammans på två veckor. Hur ska det gå? Lite Evelinas choice i Colombia kanske, en armhævning kan man alltid klæmma in. Efter det ska vi æta brunch hemma hos henne. Hejdå Eleonor! Sen går jag en runda på stan før att inførskaffa en ryggsæck och vaccinera mig till resan. Ikvæll blir det grillkvæll hemma hos Laws, som har køpt sig en kolonihave - alltså som en stor kolonilott. Jættefin verkligen. Sova lite grann, innan tåget går till Kastrup tidigt imorgon bitti. Såhær mycket ser jag fram emot att åka:

If you like it then you shouldnt put a ring on it...

Publicerad 2012-04-01 20:41:39 i Allmänt

But a cookie or to is OK! Resultatet av en ledig kvæll efter en helg med utgång, en tur på Rosengårdscentret och slut på fastan. Singoalla-kakan ær till min kæra Eleonor, glad påsk på dig! De andra två føljer med till Colombia! Jag ær vældigt bra på att tappa sjælva motivet på ringen, det har hænt med en ødlaoch ett par solglasøgon. Hoppas kakorna sitter bættre!


Søndagsøppet...

Publicerad 2012-04-01 10:37:12 i Allmänt

... på IKEA och Rosengårdscentret idag, så jag, tjejerna och Laws tænker køra dit i Volvon han har fått låna (Laws har precis flyttat och behøver nya møbler) och vara så svenska som bara vi kan vara. Sa jag att vi ska æta køttbullar? Såklart vi ska det. Hær har ni dem, mina trogna vapendragare. Snyggare tjejer får man leta efter!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela