pigenlina

Inspiration

Publicerad 2013-02-28 17:32:05 i Allmänt

Igår pratade jag med min favoritbror på facebook. Jag är så imponerad över att han klättrar jorden runt och upplever massa nya platser. Andreas är en bror att vara stolt över! Jag hoppas att han är på landet när jag är hemma i Sverige i sommar så vi kan träffas innan han åker iväg igen! Han berömde mig för min tavla till Oles föräldrar, vilket betyder att han läser min blogg bland det första han gör när han får internet... YES!! Förhoppningsvis är han lite stolt över mig också.
 
Imorse hade jag två timmars föreläsning med en underbar kvinna. Det var två timmar ren inspiration och efter lektionens slut tänkte jag: wow, jag vill verkligen bli kiropraktor! Hon pratade om sin utbildning, turnus och kom med massa case från sitt arbetsliv. Hon hade riktat in sig på det hon tyckte var intressant, nämligen barnkiropraktik och sportskiropraktik. De olika casen handlade om en 2-åring som inte hade lärt sig gå och som visade sig vara låst i bäckenet och massa annat! Kvinnan hade utbildat sig i USA och det märktes lite på sättet hon pratade om kiropraktik. I USA är det mer okej att framhäva det man håller på med, och det gjorde hon på ett bra sätt. Allt hon sa var väldigt tankvärt, speciellt hennes hållningar och principer. Bl.a. hade hon som princip att aldrig behandla de övre nackkotorna första besöket eftersom det kan vara obehagligt, och hon ville skapa trygg behandlare-patientkontakt. Hon hade en "efter 3 gånger ska det ha skett en förändring, och efter 5 gånger en förbättring" princip och hon tyckte att man ska gå till kiropraktorn förebyggande, precis som till tandläkaren. Hon ville inte bara reparera folk när de gått sönder, utan tyckte det var bättre att man gick till kiropraktorn en gång i halvåret så att man inte fick diskusprolaps istället för när man fick det. Och det bästa av allt var att hon log under hela tiden hon sa det :) En riktigt bra föreläsare!! Hon tipsade om en kiropraktor i stockholm som hon tyckte var bra (och hade samarbetat med). Jag tror att jag har hittat den i stockholm... Han hette Niklas Fougner, så jag googlade mig fram till denhär hemsidan:
http://www.kiropraktorsollentuna.se/index.php?visa=niklas_fougner
 
 

God morgon!

Publicerad 2013-02-27 09:39:14 i Allmänt

Igår fick jag en helkväll med Ole. Vi åt mat som jag hade lagat (pasta med champinjon-zuccini-bacon-sås) och umgicks. Det var väldigt mysigt och lyxigt eftersom vi var ensamma hemma. det är inte så ofta det händer när jag bor med två tjejer och han med en kille. Snart ska jag iväg på föreläsning och sedan kiropraktik. Jag har påbörjat mitt sökande efter jobb i Norge i sommar och tänkte rikta in mig på äldreboenden och eventuellt kiropraktorkliniker som receptionist. Sen har jag också sökt till hjälpare på lägret för barn med olika diagnoser. Jag vill också passa på att informera pappa om att jag betalt försäkring för ett år till (ungdomsförsäkring och olyckförsäkring), duktigt va?
 
Jag vill avsluta med en bild som fick mig att le imorse. Det kanske är därför grannbarnen alltid har velat leka med Anna istället för Pillan och mig... Om Ole skulle se mig skratta åt den här bilden kanske han skulle göra som på bilden under...

JJAAAAA!!

Publicerad 2013-02-26 18:18:32 i Allmänt

PILLAN KOMMER PÅ BESÖK EFTER EXAMEN!! Jag kunde inte fått en bättre examenspresent :D Den här våren kommer sprudla av familjeträffar. Vecka 13 har jag påsklov (det är precis innan examen) och då tänkte jag ta ledigt en helg från examensläsningen och hälsa på mormor. Sen kommer som sagt Pillan vecka 14, följt av mamma och mormor i Maj. Efter alla besök av min egen familj besöker jag Oles familj i Norge, eftersom Helge konfirmeras och föräldrarna firar silverbröllop. HÄRLIGA VÅÅÅÅR!!!
 

Bullfika

Publicerad 2013-02-25 11:47:03 i Allmänt

Ikväll ska jag mysa med Sara och Maren. Jag tror att vi ska baka bullar och bara prata. Det är mycket bättre i halsen och jag har bara ont på morgonen och kvällen nu, men jag känner ändå att jag ska ta det lugnt idag också. Jag hoppas att jag kan vara med på volleybollen imorgon istället! Men innan måndagsmyset ska jag vara i skolan några timmar. Vi har en föreläsning och en holdtimme och sen tänkte jag sitta kvar och plugga fram till bullfikan. Det är många kapitel som ska läsas och lite att ta igen från förra veckan. Det går alltid lättare när man har något att se fram emot!
 
I helgen åker Ole hem till Norge. Jag kommer nog att sakna honom eftersom vi inte hunnit ses lika mycket som vanligt pga besök och halsfluss. Här är en väldigt söt bild på baby-Ole som jag kan kolla på när han är borta!

Halsfluss

Publicerad 2013-02-22 16:44:29 i Allmänt

Kan Pernilla känna din smärta om du bryter benet i Odense? Nej. men hon kan smitta mig med halsfluss. Hur sjukt är inte det, att båda får halsfluss under ett ganska snävt tidsintervall? Idag var jag hos läkaren efter tre sömnlösa nätter pga halsont. Jag har aldrig haft ont i halsen så länge och så mycket så jag tyckte det var bäst att kolla upp. Men jag älskar mina läkare här i Odense. Det är gratis, jag ringde klockan 10 imorse och fick en tid klockan 13. Jag har träffat två kvinnliga läkare under min tid här i Odense och båda har varit underbara. Nu ska jag äta penicillin och vila några dagar till, sen blir jag frisk. Åh så härligt det kommer bli!! Ole gjorde en halsundersökning på mig dagen innan och tyckte att mina tonsiller såg röda och svullna ut. De var inte vitprickiga, vilket är karakteristiskt för bakteriell halsfluss (tonsillitis). Efter en tops i halsen och ett blodprov hos läkaren visade det sig att det var den bakteriella formen jag hade.

Från tanke till tavla

Publicerad 2013-02-22 11:15:09 i Allmänt

Igår orkade jag inte koncentrera mig på skola och plugg, så jag bestämde mig för att gå ner på stan och köpa en tavelduk istället. Oles föräldrar firar silverbröllop i vår och jag har haft en idé om att ge en tavla till dem. Jag tyckte det var så kul att måla mammas tavla med alla fyra barnen, så jag bestämde mig för att sätta alla deras fem barn på den tavlan. Här har ni processen "från tanke till tavla". Det är bara ram som saknas, sen kan 25-årsdagen komma!
 
Jag brukar alltid tecka upp idéen på ett vanligt papper, ofta flera gånger... Först får jag en tanke, sen brukar jag hämta inspiration på internet. Det är kul att tänka tillbaka på grundtanken, för den utvecklas alltid under processens gång.. Här var min grundtanke att jag ville ha rymd-bakgrund, eftersom jag tyckte det var så kul att måla regnbakgrunden i "It´s raining men". Så tänkte jag, hur får jag upp barnen i rymden? Med en ballong! Eller två...
Sen målar jag alltid duken i en bakgrundsfärg och skissar upp det jag ritade på pappret på duken istället. Det svåra var att disponera duken så alla fick plats. Det blir en bred och hög tavla eftersom det är många barn och alla sträcker upp händerna. Dukens storlek är 60 x 80.
Först tänkte jag ha olika färger på ballongerna, men sen bestämde jag mig för att måla alla i gult. Det blir en liten svensk signatur mot den blåa bakgrunden... ;)
Och så på med rymden! Jag tänkte ha silver och glitter på som i "Raining men" först, men sen tyckte jag att det räckte med bara vanlig färg. Här har ni det färdiga resultatet! Jag fick dessvärre ingen skarp bild på tavlan...
Jag är själv väldigt nöjd och hoppas att familjen Bjørgaas Helle också blir det. Nu ska jag bara komma på ett namn till tavlan. Men jag tycker Nalle Puh säger det ganska bra:
- Man är aldrig nere med en ballong!
 

Lumbalteknik

Publicerad 2013-02-21 12:20:38 i Allmänt

Den här modulen övar jag lumbal och bäckenteknik. Det är mycket mer komplicerat än thorakalteknik (enligt mig). För dem som inte vet indelas ryggen olika avsnitt:
* Cervikaldelen - de 7 översta nackkotorna
* Thorakaldelen - de 12 kotorna under nackkotorna (där revbenen är fästa)
* Lumbaldelen - "svanken", de 5 kotorna i länden
* Sakraldelen - de 4 till 5 sammanvoxna kotorna som bildar baksidan av bäckenet
 
Det är alltså de lumbala och sakrala kotorna jag ska behandla. Jag och Eleonor ska få hjälp av två äldre, svenska kiropraktorstuderande idag så vi blir experter på lumbalbehandlingar :D
 

Modul 6 - check!

Publicerad 2013-02-20 12:10:11 i Allmänt

Igår fick jag reda på att jag blev godkänd på min senaste tenta (modul 6 - matsmältningssystemet), så nu är jag klar med hälften av bacheloren, som är 3 år. Inte så illa! Jag fick en 7a och är mer än nöjd eftersom jag tyckte det var min sämsta tenta hittills, men det var det inte enligt betyget. Så det är en glad, men sjuk tjej som sitter här. Igår gjorde jag det stora misstaget att spela volley boll fast jag hade ont i halsen, vilket resulterade i att jag inte kunde sova för att det gjorde så ont när jag svalde. Usch, det var en hemsk natt. Så nu har jag sovit till kl 12 och ska pallra mig bort till uni för kiropraktikundervisning. Efter att jag blivit godkänd på en modul brukar jag alltid slänga alla kladdpapper från den modulen. Det ger en slags frihetskänsla, men jag sparar det jag renskrivit ifall de skulle komma till användning nån annan gång. Det får mig i alla fall att tänka på den här bilden, som jag tycker är väldigt rolig:
 

Blomster

Publicerad 2013-02-19 09:13:15 i Allmänt

Nu har jag haft ont i halsen i snart 2 veckor, INTE KUL! Det brukar alltid gå över efter några dagar när snuvan tar över, men inte den här gången. Det känns som om jag skulle kunna sova en hel dag (kanske för att jag ligger och hostar på natten). Men igår eftermiddag hände något som fick mig att känna mig mycket bättre... Ole kom med blommor, och inte vilka blommor som helst... Tulpaner! Familjen Elmgrens favorit :) Jag höll mig utanför bilden eftersom jag inte är hälften så fräsch som tulpanerna.

Vänner

Publicerad 2013-02-18 10:28:09 i Allmänt

I helgen har två av Oles syskon varit på besök, en syster och en bror. Systern är nästan lika gammal som jag och det var väldigt kul att lära känna henne lite bättre. Hon följde med oss på revyn i torsdags och var med på universitetsfesten i lördags. På lördag-dag gick vi en tur på stan tillsammans. Under tiden kunde Ole och hans lillebror se på loverpool-matcher och göra andra grabbiga ting. Det var en väldigt mysig helg som avslutades igårkväll med ett skype-samtal med Ebba. Härligt med både nya och gamla vänner på samma vecka! Jag har även fått en ny svensk kompis som går några moduler under mig. Hon är också tillsammans med en norsk kille, men han går industriell design i kbh. Sjuukt duktig på att teckna! Jag fick se lite av hans verk när jag var på te hos dem i veckan. Hon berättade att hon och hennes vänner hemifrån brukade ha en "alla högtider på en dag-dagen". Då tar man upp en almanacka och firar alla högtide på ett år på samma dag. Så till frukost blir det våfflor och semla, alla hjärtans dag, sen gömmer man påskägg osv. Ni förstår principen! Dagen avslutas med nyårsafton. UNDERBAR DAG!! Jag hoppas jag får vara med om en alla högtider på en dag-dagen snart.
Ebba, jag och Pillan för länge sen när vi gjorde egna ansiktsmasker av avocado...
Oles syskon och jag (alla utom en). Kari och Helge, de två till höger, var här på besök.

Revy!

Publicerad 2013-02-15 17:12:00 i Allmänt

Igår var Maren, Kajsa, Ellen, Oles syster och jag på Medicin/biomekkar-revyn. Det var första gången den anordnades och det var riktigt bra! Det var många roliga sketcher, men roligast var de med sång och dans till. Jag har ju alltid älskat musikaler. Det var mycket intern för studiet, som en sång till anatomiläraren efter spotexamen och tre killar som funderade över att flytta till Köpenhamn. Ofta var det melodier med andra texter till, men några gånger var sångerna helt egenproducerade. Imponerande!! En av mina favoriter var en omskrivning av disneys "en helt ny värld", som handlade om modul 7 (den jag läser nu). En helt ny värld hade bytts ut mot "ditt underliv" eftersom modul 7 bl.a. handlar om manliga/kvinnliga könsorgan. Jag kan absolut tänka mig att vara med nästa år. Modul 7 handlar också om D-vitamin som är viktigt för kroppens kalciumbalans. Kalcium är viktig för bl.a. nervledning. Vitamin D kan fås genom födan eller solen. Solens UV-strålar hjälper till att omvandla vitamin D till dess aktiva form, som medverkar i kalciumregleringen. I Marocko bildade jag nog väldigt mycket aktivt D-vitamin, men här i Danmark står produktionen ganska stilla. Tur att man har ett stort kalciumlager i fettväv som kan förhindra vitamin D-brist i flera år! 
 

Grattis på namnsdagen!

Publicerad 2013-02-12 10:56:18 i Allmänt

Tusen tack! Såhär står det om namnet Evelina på alltforforaldrar.se:
Kvinnonamnet Evelina kan vara en diminutiv form av Eva och betyder därför "det lilla livet", men det kan också härstamma från det keltiska Aibhlin, som betyder "vänlig". Namnet har använts i Sverige sedan slutet av 1700-talet och kom in i almanackan 1901.Namnet var relativt ovanligt före 1970, men har sedan ökat i popularitet. År 2003 fick 437 flickor namnet, varav 212 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 12 februari.
 
Det står också att populariteten går ner och att år 2012 hade Evelina plats 100 på namntoppen. Det finns 17491 kvinnor som heter Evelina i Sverige och en man, som bor i dalarna. Det finns flest Evelinor i västra götaland. Det finns nog minst Evelinor i Odense, eftersom ingen kan uttala mitt namn. Här är jag Eva-Lena eller Eva-Lina. Trevligt att få ett nytt dubbelnamn i så sen ålder! Jag återkommer när jag vet vilken dag Eva-lena har namnsdag! Här är en gammal bild från min mobil:

Semlor

Publicerad 2013-02-11 14:12:30 i Allmänt

Nu ør jag igång med att baka semelbullar och andra bullar till kvøllens middag hos Ole och Torkild. En kille från min klass kommer över för att se på fotboll, och då tänkte jag att vi kunde äta tillsammans innan. Det blir hamburgare av kycklingfilé med dinkelbröd och grönsaker och semla till efterrätt. Alla de nordiska länderna har fastlagsdagen (fastelavn) med liknande bullar, men de är lite olika. Den svenska är min favorit, men den danska var också spännande. Den görs utan grädde, med en vetebulle fylld av vaniljkräm och glasyr på toppen (inte riktigt som på bilden altså). Den norska är lite av en blanding mellan svensk och dansk och har både grädde och vaniljkräm. Jag älskar ju mandelmassa, en egenskap som nedärvts från min far, och håller inte med bilden om placeringen.

Mycket som hänt

Publicerad 2013-02-10 16:37:19 i Allmänt

Den hør veckan har det skett ganska mycket. Jag har haft ost och vinkväll med Hanna, Maren och en ny tjej i klassen som heter Kristina (norsk). Efter det gick vi ut och dansade en lång stund in på natten. I fredags fyllde Kjell år. Han hade bjudit över massa vänner på kvällen, och jag var en av dem. Svorskarna hade samlat ihop till träningstights och en stor delikatesskorg, det blev han nog glad för. Sen var jag lite sliten resten av helgen, men jag var ändå på multi-parmiddag med Ole i lördags. Det var mysigt, och vi åt tapas och spelade spel precis som man borde på parmiddag. I torsdags flyttade Torkild in hos Ole och jag hjälpte till lite med flytten. jag hann inte bära så mycket, så jag tog ett tag med dammsugaren istället och städare rent i lägenheten tillsammas med Torkilds käraste Karina. nu är vi ibland 4 som bor där, det är kul! Nu ska jag snart följa med maren hem till Laws och fira hans födelsedag. Det blir ett bar slut på veckan!
 
Torkild och karina följde båda med till Prag och sitter i varsin ände på bilden.

Volleyboll

Publicerad 2013-02-06 07:30:24 i Allmänt

Igår följde jag med Maren på volleyboll, eftersom jag tänkte börja spela. Det var väldigt kul! Jag har ju varit där en gång förut i höstas, och som jag minns det var det lika kul den träningen. Se upp på stranden, nu ska jag bli riktigt bra på beach volley!!

Marocko!

Publicerad 2013-02-04 00:28:00 i Allmänt

Nu är jag hemma i Danmark efter en vecka i Marocko. Det känns som om vi var borta mycket längre, eftersom vi hann uppleva så mycket. Här kommer en reseberättelse med bilder till!
Vi åkte på lördagen från Kastrup, där vi tog oss en brunch innan flygturen, som varade 4 timmar. Väl i Marocko tog vi taxi in till centrumet i staden Agadir. Agadir är en turiststad, så det fanns många hotell. Vi bodde de två första nätterna på Golden Tulip, som var 10 våningar högt och hade utsikt över hela stranden och kullen där regeringen hade skrivit dit "Gud, kungen och fosterlandet" (eller nånting sånt) med vita stenar. Det fanns en sådan Gud-kungen-fosterlandet-kullei nästan varje stad.
Sedan tog vi oss med nattbuss till staden Ouarzazate, eftersom vi hade sett att de flesta ökenturer började där. Vi hittade en agency för ökenturer på morgonen (det fanns massa) och begav oss med jeep, förare och guide mot sahara senare på förmiddagen. Guiden var i vår ålder, supertrevlig och hette Hassan. Han var väldigt kunnig om området och Marockos historia, men roligast var ändå att prata om vardagliga saker som skiljer västvärlden från muslimska land. Sånt kan man inte läsa sig till i böcker. Det var 30 mil från Ouarzazate till öknen, och på vägen stannade vi och såg på kända platser, små byar och åt lunch. När vi kom fram till öknen stod det två kameler redo för mig och Ole och en kamel-kille som ledde kamelerna.Min kamel var mycket större än Oles och passade på att kissa varje gång vi blev fotade. Oles i sin tur var den olydigaste och tyckte om att ge ifrån sig kamelljud. Vi red ca 1,5 timme ut bland sanddynorna till tälten vi skulle sova i. Där ute bodde det också en familj som var "tältvaktare" och som klarade sig året runt ute i öknen. Coolt! Det var även två turkiska tjejer med guide + kamelkille som sov över i öknen den natten. Vi åt tillsammans och sjöng och dansade runt en lägereld på kvällen. Det var häftigt att se så många stjärnor på himlen och jag lärde mig äntligen några stjärntecken! Det blev riktigt kallt om natten och trots att vi fick massa filtar var det svårt att hålla värmen. Men det var lite av charmen med att överleva i öknen. På morgonen red vi tillbaka och åt frukost på ett hotell intill öknen, sen bar det av i bil en annan runda hem, men med samma upplägg som tidigare med stopp på vägen. Det var helt klart de bästa dagarna i Marocko!
På hemvägen var vi tvungna att stanna bilen, för helt plötsligt kom massa hundvalpar springandes över gatan. Vi gick ut och klappade dem och jag ville väldigt gärna ta med en hem, men de tre andra männen i bilen sa nej... Der var nog bland det sötaste jag sett i hela mitt liv!
Vi spenderade en dag till i Ouarzazate innan vi åkte tillbaka till Agadir. Då gick vi runt i staden hela dagen och hittade en liten kyrka där det bodde fem nunnor. Vi knackade på och pratade lite med dem och fick se deras mysiga kyrka och vackra trädgård. Det är olagligt att byta eller avsäga sig sin religion i Marocko, men systrarna var gamla lärare som lärde fattiga barn franska. Marocko är tvåspråkigt land och de flesta kan både arabiska och franska. Det är väldigt imponerande med tanke på att det är två olika alfabet och två olika håll att skriva från. På kvällen var det massa folk på torget i staden och väldigt härlig stämning! Alla människor var ute på gatan och sålde eller köpte saker på marknaden (marknad = souk). Ole och jag köpte massa dadlar. Rätt som det var dök Hassan (guiden) upp i folkmängden och vi tog först en te tillsammans på torget, och sen gick vi till en nattklubb och såg på magdans. Hassan blev en god vän och vi fick hans adress så han kan få ett vykort från Danmark. Han hade en dröm om att öppna en egen agentur specieliserad på turer i atlasbergen och jag hoppas verkligen att hans dröm går i uppfyllelse.
Jag, chauffören och Hassan:
Ole och Hassan:
Ole och jag handlar dadlar:
Jag hatar att pruta och kommer nog aldrig tycka om det, men tillslut blev jag ganska bra på det. Det här halsbandet och armbandet lyckades jag få ner från 1850 dirham till 300 dirham, inte illa va? 1 dirham är ca 0.8 sek. 
Ouarzazate var en berber-stad. Det är ett slags folkslag som bor närmare öknen. Hassan var berber och det är ungefär 50% araber och 50% berber i Marocko, men araberna har makten. Vi gillade den berbiska kulturen som var lite mer chill än den arabiska. Berbiskt folk var väldigt trevliga och flaggan hade den berbiska bokstaven Z på sig, som symboliserar en fri man. Det gula är öknen, det gröna träden och det blå himlen.
När vi kom tillbaka till Agadir solade vi oss på stranden, gick på den stora souken och jag gjorde en henna-tatuering på foten. Sen var veckan slut och vi flög tillbaka till danmark. Det var spännande att besöka ett muslimskt land och jag har lärt mig och fått uppleva mycket. Maten var en upplevelse i sig, och min favorit blev lamm - antingen med couscous eller i den traditionella marockanska maträtten tagine. Färskpressad juice drack vi varje dag och arabiskt te. Det var mycket pepparmyntste och man höll tekannan en meter övanför glaset när man hällde upp. Sedan hällde man tillbaka teet i kannan (jag antar för att blanda) och så ner glaset från en meters höjd igen. Hälla upp och hälla tillbaka-proceduren kunde man upprepa hur många gånger som helst. Alla gjorde så och det såg väldigt kul ut.
 
 
 
Jag är väldigt tacksam över att jag som västlänning kan resa så lätt, det är inte en självklarhet för de flesta. Vi får se vilket som blir Ole och Evelinas nästa äventyr!
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela