Idag fick vi resultaten från den teoretiska kiropraktortentan, och jag fick en 10! Jag är väldigt nöjd och glad över att ha blivit godkänd. De teoretiska tentorna är ju inte de roligaste, kiropraktik är ju bäst praktiskt! Imorgon ska vi ha andra lektionen i thorakalteknik, och jag hoppas på lite mer "hands-on" än förra lekionen, som var mer inledande.
Nu är jag ifärd med att baka bröd och plugga lite. Vi har ett ämne som heter vetenskapsteori och som de flesta tycker är tråkigt, men som jag gillar. I ämnet ska vi skriva två uppgifter, en om just vetenskapsteori och en etik-opgave. Vetenskapsteori handlar bland annat om paradigmbegreppet (vet inte om det heter samma på svenska). Vetenskap baseras på paradigmer, som är olika kriterier för att vetenskap ska vara god. En paradigm är en slags glasögon som man ser världen genom. Olika glasögon (paradigmer) ser världen på olika sätt. Man kan säga att en akupunktör och en läkare arbetar utifrån olika paradigmer och deras sätt att se på saken är riktigt utifrån deras paradigm. En paradigm defineras utifrån 5 punkter och om en av punkterna skiljer två tankesätt åt (ex-vis läkaren och akupunktören) är paradigmerna olika. Läkare och alternativbehandlare har till exempel olika sätt att testa sina teorier på (test av teorier är en punkt) - läkaren tillåter ingen placebo, medan alternativbehandlaren menar att människan inte bara är kemisk och fysiologisk, utan att också tankar kan göra människan sjuk. Bland annat! Jag tycker i alla fall att det är väldigt intressant och viktigt, speciellt om man vill forska. Vi svarar helt enkelt på frågan "vad är vetenskap och hur uppnås det?"
Apparatfelsmodellen är en grundläggande teori som sundhetsväsendet använder, och bygger på att människan kan betraktas som en maskin. Är maskinen trasig, fattas delar, eller så är delar trasiga. Behandlingen är att tillföra de delar som saknas eller att laga det som är trasigt. Här är det biokemiskt tänk som gäller!