pigenlina

Nybakt!

Publicerad 2013-03-31 21:22:18 i Allmänt

Jag har precis bakat dinkelbullar och fyllt upp kylen inför Pillans besök. Så kanske hon tror att jag alltid har nybakt bröd och massa mat hemma. Maren har mobbat mig för mina matlådor den här veckan. Jag åt couscous med kokta morötter och makrill i tomatsås flera dagar i rad. Efter första mat-piken försökte jag hotta upp maten med lite majs också, men utan framgång. Men det var gott, mättande och billigt! Allt en student behöver. 
 
När Pillan kommer hit tänkte jag att vi kunde ta en runda eller två på stan. Jag behöver ett par svarta skor med spännen till min svenska folkdräkt. Enligt Ole får jag absolut inte ha mina mörkgröna klackskor som jag tycker så mycket om, utan borde ha bunadskor. Får se om det finns att köpa på Footloose... Men jag gillar Bunad-traditionen så mycket att jag vill ha ett par ordentliga skor :)
 
Snart var det ett år sedan jag följde med Ole till Colombia. Det kan ha varit ett av de bästa besluten i mitt liv :)

Wall-E

Publicerad 2013-03-30 12:50:22 i Allmänt

Ikväll ska hela familjen utom jag äta påskmiddag tillsammans i Sverige. Ni anar inte hur avundsjuk jag är! Pillan har lovat att ringa mig på skype så jag får se er allihopa, det är det närmsta jag kan komma :) Men min kväll blir nog inte fy skam den heller. Ole, Torkild, Maren och jag ska laga lasagne och kolla på Wall-E, en väldigt gullig animerad film om en städrobot. Men innan dess ska jag tillbringa några timmar på läsesalen. 
 
Här är en ganska kul bild från finsittningen som den svenska medicinföreningen i Odense anordnade. Alla bord på finsittningen tävlade nämligen om en hatt. För att få hatten skulle man utmana personen som hade på sig den, och det bord som ägde hatten när efterrätten kom in vann en flaska sprit. Jag vann stå-på-händer-tävlingen, men sen förlorade vi hatten till ett annat bord.  Jag står på händer i mitten, Henik böjer sig ner och säger åt mig att jag har vunnit och Kajsa jublar i vänstra hörnet. 

Om du var ett djur...

Publicerad 2013-03-29 15:23:35 i Allmänt

...Vilket djur skulle du då vara? Ole är i alla fall Franklin the Turtle. 
Jag har alltid fått höra att jag är någon form av gnagare, kanske murmeldjur. 
I så fall är Pillan också ett murmeldjur...
 
 

Spakväll

Publicerad 2013-03-28 19:20:15 i Allmänt

Snart kommer Maren över för en välförtjänt spakväll i examensstressen. Jag har dukat upp med god frukt, riskakor och levande ljus. Massageoljan är framme och nagellacken likaså. Nu ska vi bara slappna av!
Frukt är gott, här är en bild från Marocco!

Påskfrukost

Publicerad 2013-03-27 18:00:53 i Allmänt

Igår kväll sov jag över hos Maren och hjälpte till att ordna inför påskfrukosten som hon anordnade imorse. Temat var gult och på bordet stod bröd färgat med gurkmeja, ägg, äggröra, curryröra, panera fisk, citronkaka, philadelphiamuffins, pålägg, ananas, bananer och äpplen. Det var en storslagen frukost med massa mat och massa trevligt sällskap. Jag tror att vi var mellan 15-18 personer som satt och smaskade på påskmaten.
 
Efter det prövade jag mina nya löparskor med en runda runt munke mose. Första löpturen i ett par nya skor brukar det kännas som om man flyger fram, men det gjorde det inte idag. Snön ligger kvar i munke mose och tar all studs från löpstegen. Så jag ser fram emot den första "riktiga" löpturen med mina nya skor :) Jag väljer att skylla på snön istället för min veckas paus från löpningen + mormors mat. 
 
Nu sitter jag i skolan och gör gamla examenset. Det är ett bra sätt att plugga på veckan innan tentan. Det är många som har åkt hem nu på påsklovet, så läsesalarna är mycket tommare än vad de brukar vara. Jag blev precis lämnad ensam i den här läsesalen och skulle kunna sätta på musik och dansa om jag ville. Det gör jag inte, eftersom dörrarna och väggarna är gjorda av glas. När jag inte tänker på hur testosterson fungerar i skelettmuskler, eller vad koncentrationsratio är inom farmakologin, tänker jag på den här tjejen och allt kul vi ska göra när hon kommer! På bilderna visar hon sin kärlek till favoritdjuren björn och kräfta.
 

Skåne

Publicerad 2013-03-26 14:33:00 i Allmänt

Nu är jag tillbaka i Odense efter en härlig skåne-weekend. Jag åkte till mormor i fredags och kom fram lagom till en god middag hemma hos morbror Robban. På lördagen åkte Ebba, mormor och jag till Lund för att köpa löpaskor på löplabbet. Det var kul att se hur jag sprang i slow motion och jag blev förvånad över att jag sprang helt rakt. Inga pronationsskydd här inte! Vi fikade med Anna och Uffe innan vi begav oss hem till en lunch beståene av pörkölt och nockedli. Mums! Under resten av helgen har mormor och jag bara myst med te, god mat (bl.a. lamm!!) och godis, programmet "Landet runt" och promenerat till Robbans hus. Jag är stolt och glad över att ha en så pigg och cool mormor, som lär mig chi gong och kan knyta skorna med raka ben. Nu är jag så utvilad jag kan bli inför examensläsningen! 
 
I måndags fick jag vara med kiropraktor Laszlo hela dagen på jobbet. Det var superkul och jag fick träffa patienter och ställa massa frågor. Han visade mig en maskin som skickade ut stötvågor som användes till behandling av bl.a. hälsporre och lät mig knäcka hans rygg. Mitt på dagen bjöd mormor på lunch i saluhallen. Sen var et bara att bege sig till tåget. Mormor, som tänker på allt, hade gjort en matsäck med hemmabakt bröd och pålägg, som slank ner nånstans mellan Lund och Köpenhamn. Tack mormor för en underbar helg!
 
Jag har fortfarande kvar den härligt lugna känslan i kroppen och det kommer nog ta ett tag innan jag kan äta framför datorn igen. Jag behöver minst tre koppar grönt te om dagen, tre ordentliga mål mat följt av efterrätt, sedan kakor och godis. Som Maren sa: om jag hade bott hos min mormor permanent hade jag nog vägt 90 kg. Det blir något helt annat att besöka mormor själv än med hela familjen. Vi har varandra för oss själva kan man säga och jag tycker det är superkul att höra om mormors liv, åsikter och tankar. Här är en bild från när jag besökte mormor förra sportlovet. Jag ska försöka få in ett besök varje termin, helst varje modul. Är vi lika? Om inte utseendemässigt så har jag i alla fall fått mitt lokalsinne (eller frånvaro av lokalsinne) av mormor, samt en massa andra egenskaper som vi kom fram till i löpet av helgen. 
 

Söderhataren

Publicerad 2013-03-21 12:55:51 i Allmänt

Snart flyttar de här turturduvorna ihop! Ser fram emot inflyttningsfesten ;) Nu är det bara mamma och jag kvar av Elmgren-töserna som inte bor ihop med kärasten. Vem kommer först? 

Manuell behandling

Publicerad 2013-03-21 12:24:02 i Allmänt

Den här modulen har vi haft en kurs som heter Manuell behandling: teori och evidens. Det har varit olika föreläsare varje gång, några som pratat om teorin bakom manuell behandling och andra som bara inspirerade med historier från deras arbetsliv. Det har varit intressant, men jag har inte riktigt fattat vad examen kommer gå ut på. Det fick vi reda på idag dock! Alla hjälpmedel är tillåtna (dator, internet, föreläsarnas powerpoints) och vi kommer få ett case med frågor till, som vi ska svara på utifrån lektionerna och artiklar på internet. Det handlar alltså om att söka efter artiklar som understöttar manuell behandling... typ. Jag tror att det ska gå bra i alla fall. Så svårt kan det inte vara när alla hjälpmedel är tillåtna. Det här provet är mellan spot-examen och den stora skriftliga examen, så det är mer stressigt än svårt. Min första tanke var att låta Pillan skriva provet åt mig. Ingen hade märkt något, men jag tror kanske att Pillan hellre vill vara ledig...
 
Hej jag heter Evelina, jag är född den 19 december 1991 och är här  för att skriva examen...
 
Hej mitt namn är Pernilla och jag är bara här på besök. 

Våffeldagen

Publicerad 2013-03-20 17:41:18 i Allmänt

Våffeldagen är egentligen på måndag, men jag och tjejerna tänkte ta ut den i förskott eftersom flera av oss är hemma då. Så ikväll blir det våfflor, fruktsallad och såklart Americas Next Top Model. Efter en heldag på läsesalen behöver jag något ytligt och som mamma skulle ha sagt "hjärndött". 
 
Det har snöat hela dagen och jag passar på att ta en vilodag från löpningen. Det började göra ont i benhinnorna på volleybollen igår, så jag ska vara noga med att inte överbelasta benen. Det är dumt nu när det började gå så bra. 
 
Igår läste jag om fostret och placenta. I början av graviditeten ser alla foster ut som aliens, och jag har väl aldrig tyckt att ett precis nyfött barn är det vackraste som finns, men efter att ha kikat på några foster-i-magen bilder har jag ändrat mig. Bilden under kanske blir inspiration till en tavla nån gång i framtiden.

NEEEEEJ

Publicerad 2013-03-19 18:15:09 i Allmänt

Nu känner jag att ståltråden bakom tänderna håller på att lossna IGEN. Jag har tappat räkningen för vilken gång... Hur dåliga har inte tandregleringen varit på att limma? Det kostade 1000 spänn sist, då trodde jag att det skulle hålla i längre än ett år. Då var som tur var mamma snäll och betalade. Jag orkar inte!! Tror hur som helst att det är billigare i Danmark än i Sverige, så det får väl bli här... Usch och fy och blä, jag pallar inte lägga tid eller pengar på en lossnad ståltråd, speciellt inte i examenstiden, men jag pallar inte heller skära mig på tungan varje gång jag rör på den. BLÄÄÄÄÄ
 

Maränger

Publicerad 2013-03-19 10:58:15 i Allmänt

Här om dagen bestämde jag mig för att vispa maränger, eftersom jag hade några äggvitor över. Vi har ingen elvisp så jag stod i säkert en timme och vispade för glatta livet. Resultatet blev flera goda maränger och tre blåsor på händerna. Jag har läst att maränger blir bäst handvispade, men tänker aldrig göra det igen. Hellre lite mindre goda maränger än fler blåsor. 
 
Nu har jag kollat upp lite tåg till Lund och planen är att dra från Odense klockan 15 på fredag, så hinner jag med ett tåg till Lund som är framme17:18, och om jag missar det är jag framme 17:30... Jag ringer dig imorgon mormor! Men jag räknar alltså med att vara framme runt middagstid. 
 
Delad glädje dubbel glädje! Jag längtar till att träffa både mormor, kusinerna, morbror och Pillan när hon kommer efter examen. 

Vårigt värre

Publicerad 2013-03-18 13:58:26 i Allmänt

Vintern ger sig inte och idag blåser/snöar det horisontellt här i Odense. Jag trotsade vädret och gick ut och sprang här på förmiddagen ändå. Det var faktiskt inte så illa som man hade kunnat tro. Det är härligt med väder och vind, det blir variation även om jag löper samma rundor varje gång. Idag var det helt tomt i spåret och jag kände mig väldigt liten när det blåste runt öronen så allt jag hörde var vind och allt jag såg var träd. Just därför älskar jag att löpa i naturen!
 
Här är en bild från finsittningen med tema vår som Odenses läkarförening anordnade. Det var en väldigt lyckad fest med god mat och trevligt folk. Efteråt var jag så trött att jag somnade med alla kläder på i Oles soffa. Då har man dansat tillräckligt! Jag lyckades göra en kron-fläta på mig själv som går runt hela huvudet. Det tog några försök, sen satt den där. Jag tror den frisyren blir snygg till min svenska folkdräkt! Oles lillebror konfirmeras den 4 maj och då tänkte jag ta tillfället i akt att använda folkdräkten. Det är tradition i Norge att ha bunad på högtider. 

Haha!

Publicerad 2013-03-17 16:01:38 i Allmänt

Haha, jag hittade den här bilden på facebook och var bara tvungen att spara den. Tänker lite på Macky när jag ser den... ;)
 

Hormoner

Publicerad 2013-03-15 15:43:06 i Allmänt

Här sitter jag och läser om kvinnliga hormoner, eller snarare hormon som spelar roll för kvinnans menstruationscyklus. Några av dom hormonerna har mannen också. Det är väldigt spännande, men nu ska jag byta till anantomi. Jag vet ine hur många penisar och vaginor jag har ritat på senaste tiden. Jag lär mig ju bäst genom att teckna.
 
Jag vaknade upp hemma hos Ole och efter en trevlig frukost gick jag ut och sprang i vårvädret, som äntligen gjort come back efter några kalla och snöiga dagar. Det går riktigt bra att löpa nu och jag är väldigt nöjd med mig själv. Nu kör jag pappa-taktiken med 4 löpdagar i veckan med 1 mil, 1,5 mil, 1 mil, 1,5 mil. Sen kommer jag trappa upp det till kanske två löpdagar med 2 eller 2,5 mil. Idag var det alltså sista 1,5 milaren för denhär veckan. Jag blev riktigt hungrig efteråt och har suttit och ätit här på läsesalen sen dess. Jag tycker lite synd om de andra eleverna som försökt plugga medan jag knaprat på knäckebröd, gurkstavar och äpple. Det är typ den mest störande maten som finns efter morötter och chips. Ikväll ska jag hitta på något mysigt med Ole, eftersom jag bor hos honom i helgen medan Torkild är i Norge. Igår var det tjejkväll med hemmagjorda kokostoppar (det har jag också tryckt i mig på läsesalen) och tre avsnitt Top Model. Vi få se om Ole kan slå det!
 
Imorgon ska jag på finsittning. Det är tema vår oh jag tänkte ha på mig den ljusrosa klänningen jag fick av Anna. Tack för den, jag har använt den mycket :)

Årets första påskägg

Publicerad 2013-03-14 18:19:51 i Allmänt

När jag var klar med supervisionen igår trodde jag inte att min dag kunde bli så mycket bättre. Jag hade fel! När jag kom hem bjöd Ellen på kaffe och Marabous påskägg. Helt genialt godis! Det kom i en lila liten äggkartong med två små skedar. Ägget bestod av marabouchoklad på utsidan och en slags mjölkkräm/fluff på insidan. Så sjuukt gott! Ni måste köpa och säga vad ni tycker. Jag ger den fem av fem kycklingar! 

YES!

Publicerad 2013-03-13 15:11:00 i Allmänt

Tänkte bara säga att både jag och Eleonor klarade supervisionen, vi var väldigt duktiga :D

Middag, manligt och kvinnligt

Publicerad 2013-03-13 09:46:16 i Allmänt

Nu sitter jag och pluggar embryologi i väntan på att dra till skolan (det är första gången jag tycker att embryologin är intressant! Kanske för att jag börjar förstå vad som blir vad. I början såg alla embryon ut som champinjoner). Först har vi föreläsning om kvinnans reproduktion, sen väntar supervision i kiropraktik. Eleonor och jag övade hela kvällen med två äldre studerande, varav en är turnus-student (typ AT, eller praktik). Han heter Alexander och är hur duktig som helst. Vi var helt trötta i huvudet efteråt, men det var väldigt givande. Ikväll ska jag äta middag med Ole, Laws och Maren. Förhoppningsvis kan jag fira att supervisionen är avklarad! 
I början utvecklas ett manligt och kvinnligt foster helt likt. På Y-kromosomen sitter det en gen som kallas SRY, och beroende på om den finns närvarande går utvecklingen i olika riktningar. Till en början består både manliga och kvinnliga embryon av två par könsvägar. Hos kvinnan tillbakabildas det ena, och hos mannen det andra så att olika (inre)kön bildas från de olika gångarna. Coolt va? Även de yttre könen utvecklas från samma stukturer. Det är många saker som bestämmer könet, inte bara Y-kromosomen. Hormoner spelar också roll för könsbestämningen. Idag talar man också om ett socialt kön, vad känner jag att jag är för kön?

Supervision

Publicerad 2013-03-12 12:44:24 i Allmänt

Imorgon har jag supervision i lumbal och bäcken-teknik. Det är som ett delprov innan det stora provet för att se om man får göra det stora provet innan sommaren. Eleonor och jag ska öva med två äldre studerande ikväll för att bli riktigt vassa. Det går till som sist, att man väljer en behandling innan och får dra en behandling där. Jag tror att det ska gå bra, eftersom Eleonor och jag har varit duktiga på att öva. 
 
I helgen ska Ole och jag på vårsittning, som arrangeras av den svenska medicinföreningen här i Odense. Det ska bli kul! Då bjuds man på 3-rätters och får klä sig fint.
 
Snart ska jag ut och löpa. Idag blir det två varv runt Odense å för att få utt distansen lite. Igår löpte jag en mil runt Ålykke och det kändes väldigt bra! Jag blir inte alls lika trött i benen längre, kanske har jag jobbat upp de små musklerna i underbenen. Jag längtar tills jag får ta med Pillan på promenad längs ån, så kan vi stanna till och äta glass vid den lilla sjön som ån slutar i. Vi kan också gå upp och kolla på fåren i den Fynske landsby, som jag hittade på en av mina promenader när jag var sjuk. Jag har massa planer för ditt besök!

Helgen

Publicerad 2013-03-11 07:59:50 i Allmänt

I helgen har jag haft fullt upp med disneyfest, volleybollfest, kiropraktik och filmkväll, Allt har varit väldigt roligt! Jag ändrade mig och klädde ut mig till Mulan på disneyfesten istället. Andra disneyfigurer som kom på festen var: Buzz Lightyear från Toy Story, Pochahontas, Broder Tuck och Rödluvan. Kjell var en figur från filmen Tron. Jag hade inte sett filmen innan festen, men såg den i 3D igår tillsammans med Kjell. Den var superhäftig och jag kan verkligen rekommendera den! Det var en blandning mellan animering och vanligt, men handlingen är alldeles för komplicerad för att ens försöka sammanfatta. Ni får helt enkelt se den själva! På onsdag väntar supervision i kiropraktik. Vi ska förhöras på länd- och bäckenbehandlingar. Utöver det kommer den här veckan handla om kvinnans kön, reproduktion, fertilitet och graviditet. Det blir spännande, men mycket!

Grilla

Publicerad 2013-03-08 08:32:33 i Allmänt

Igår kväll fick Maren den goda idén att vi skulle grilla korv i skogen. Sagt och gjort så bar vi oss iväg till Ålykke, gjorde upp en liten brasa (där man fick elda förstås!), drack varm choklad och åt grillkorv. Åh så mysigt det var! Sen gick vi hem till Maren och såg film, men jag var så trött att jag somnade halvvägs. Som tur var var det en sån där amerikansk film som inte gör någonting om man missar, man kan vakna upp och förstå slutet ändå. Underbar kväll helt enkelt! Idag väntar kiropraktik och sen Inges disneyfest. Det blir också kul! Jag tänkte klä ut mig till Pinocchio.

Lovely knit

Publicerad 2013-03-06 09:07:16 i Allmänt

Den här tröjan fick jag av Pillan i julklapp, visst är den fin? Den använder jag ofta! Till exempel idag. Den finns i massa olika färger, så hela familjen kan skaffa varsin, då hade vi blivit fina :)
    
I helgen händer det mycket! På fredag har min vän Inge födelsedagsfest med tema Disney och på lördag ska jag på Beach fest med alla som spelar volley boll. Eftersom jag bara känner en av de andra som ska gå räknar jag med att få träffa många nya människor. Det blir kul! Ikväll har tjejerna och jag ett bord på ett café som ska ha kärleksföreläsning. Många skojiga dagar ligger framför mig!
 
Kramar från Lina
 

Hur svårt kan det vara!?

Publicerad 2013-03-05 17:40:29 i Allmänt

http://www.youtube.com/watch?v=0wTnjgyOcqc
 
Jag känner mig som killen på ovanstående länk...
Jag har sagt det förut och jag säger det igen: danskarna är värdelösa på namn! Nu har jag blivit kallad antingen Eva-Lena eller Eva-Lina två gånger på kort tid. Först på Kjells födelsedagsfest när en tjej sa att hon tyckte mitt namn var så fint att hon hade skrivit upp "Eva-Lena" först på listan över barnnamn. Den andra gången var idag när jag skulle skicka lite skolsaker till en ny norsk tjej i min klass. Jag råkade skicka till fel Kristina, som skrev såhär:
"Hej Evalina :)  Jeg tror, du har fået fat i den forkerte. Mvh. Kristina."
Då står ändå mitt namn precis över meddelandet som jag skickat. Vad är problemet?? Det är ganska trots allt ganska stor skillnad på ett a och ett e. 

Löpning

Publicerad 2013-03-04 15:28:25 i Allmänt

Så är löpningen igång igen! Jag började lite lätt igår med ett varv runt Odense å och kände att andhämtningen satt långt inne. Men den satt i alla fall nånstans, och nu är det bara att gräva fram den igen! Om en liten stund beger jag mig ut runt Ålykke å med Ole. Jag har ju bestämt mig för att springa Köpenhamn marathon den 19 Maj och måste verkligen komma iform tills dess. Planen är att få tillbaka konditionen med flera, kortare stäckor i mars månad och sedan färre, längre löpturer i april. De som vill får gärna komma och heja på mig och eventuellt bära mig resten av dagen. Jag har aldrig utmanat mig själv så mycket fysiskt förut och det ska bli häftigt att se vad kroppen tål! Jag hoppas att min man vill springa alla mil med mig :)

Skål!

Publicerad 2013-03-03 08:43:21 i Allmänt

Om Ellen och jag äter frukost samtidigt brukar vi skåla för den nya dagen med vitaminbrus. Det gjorde vi idag. Det känns alltid lite festligt att börja dagen på det visat. Idag ska jag läsa ordentligt och öva kiropraktik. Vi blir alltid undervisade på universitetet, men det finns en mindre sal med kiropraktorbänkar på WP, som är närmre och som är bra för söndagsträning. Salen heter Snorrason, så det går inte att vara seriös och föreslå träning i Snorrason samtidigt. Men dit ska vi alltså.
 
Sedan igår är jag helt frisk från min långdragna vad-det-nu-var-sjuka! Härligt. Det har även varit lite vårväder här i Odense, så jag hoppas att det håller i sig. Om en månad sitter jag och Pillan och äter frukost i Odense :) Det längtar jag till som en galning! Här är en bild på en annan vårdag i Stockholm, då Pillan och jag hade turen att få köpa rosa band av Mark Levengood. 

Världens vackraste kvinnor

Publicerad 2013-03-02 09:56:03 i Allmänt

Jag har alltid sagt att om jag fick vara en annan för en dag, skulle jag ha varit Beyonce. Jag tycker att hon är världens vackraste kvinna (näst efter mamma och mina två systrar förstås!). Men efter att ha fastnat i Top Model-fällan får hon konkurrans av Tyra Banks, programledaren för Americas Next Top Model. Tyra är supercool, men eftersom Beyonce kan dansa hade jag nog ändå valt att gå i hennes skor en dag. Beyonce kommer till Köpenhamn den 20 Maj och gissa vem som ska dit!? JAAG! Wow det kommer bli en bra dag :D
Beyonce!
TYRA!

Män

Publicerad 2013-03-01 11:38:43 i Allmänt

Nu sitter jag och läser om det manliga reproduktionssystemet. När jag läser en engelsk bok måste jag alltid ha datorn framme för att översätta svåra engelska ord. Så om någon skulle se på mina senast googlade ord skulle det vara:
* Androgener = manliga könshormoner
* The libido =sexlust
* Vas deferens = sädesledare
* Primary and secondary sex characteristics
Och andra ord som man kanske inte vill att andra ska se att man googlar. Därför är det lite skönt att jag sitter hemma. Skillnaden på primary and secondary sex characteristics är att primary sex characteristics är organ som bidrar till reproduktionen, medan secondary sex characteristics är allt annat som skiljer män från kvinnor, exempelvis bröst, muskler och hår. Djur har lite roligare secondary sex characteristics, som lejonhanens man och påfågelhanens fjädrar.
 
Secondary sex characteristics är till för att ge hanen en fördel mot andra hanar, så att han får använda sina primary sex characteristics. Men ibland blir det lite väl dramatiskt och till individens nackdel...
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela